PROGRAMSKE AKTIVNOSTI

REDOVNA SJEDNICA
20 Jan

REDOVNA SJEDNICA

Podgorica, 20. januar 2021. godine -  Savjet za građansku kontrolu rada policije, u punom sazivu, održao je, u svom Kontakat centru, redovnu mjesečnu sjednicu na kojoj je definisana nova metodologija rada u 2021. godini. U radu sjednice kojom je predsjedavao Zoran Čelebić, predsjednik, učestvovali su svi članovi Savjeta - Aida Petrović, prof. dr Dražen Cerović, doc.dr Branislav Radulović i dr Aleksandar Mugoša.
KONSTITUISAN NOVI SAZIV SAVJETA, PRIZNANJE ZEKOVIĆU
30 Dec

KONSTITUISAN NOVI SAZIV SAVJETA, PRIZNANJE ZEKOVIĆU

Podgorica, 30. decembra 2020. godine - Danas je održana konstitutivna sjednica novog, četvrtog po redu, saziva Savjeta za građansku kontrolu rada policije. Za predsjednika Savjeta jednoglasno je izabran Zoran Čelebić, advokat iz Podgorice. Shodno javnom pozivu predsjednika Skupštine, mr Alekse Bečića, i na osnovu odredbi Zakona o unutrašnjim poslovima, Skupština Crne Gore, u okviru tačke Izbori i imenovanja, je konstatovala završetak postupka imenovanja novog sastava Savjeta za građansku kontrolu rada policije. 
JAVNO OKUPLJANJE U PODGORICI: ZATRAŽENE INFORMACIJE O POSTUPANJU POLICIJE
28 Dec

JAVNO OKUPLJANJE U PODGORICI: ZATRAŽENE INFORMACIJE O POSTUPANJU POLICIJE

Podgorica, 28. decembar 2020. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije dosljedno i pažljivo je pratio primjenu policijskih ovlašćenja tokom prijavljenih i neprijavljenih javnih okupljanja organizovanih povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroiposvijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.  Savjet je nastavio sa istim principijelnim i profesionalnim pristupom i u kontekstu javnih okupljanja koji se sada dešavaju zbog najave izmjena i dopuna istog Zakona. 
SPONTANA OKUPLJANJA I COVID: IZJAVA ČLANA SAVJETA
28 Dec

SPONTANA OKUPLJANJA I COVID: IZJAVA ČLANA SAVJETA

Od decembra 2019. godine do 1. septembra ove godine, Srpska pravoslavna crkva (SPC) je, otvoreno ili preko drugih struktura, organizovala gotovo 570 zakonitih i protivzakonitih javnih okupljanja protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.  Kao neposredna reakcija na izmjenu tog Zakona, od strane onih koji se pozivaju na odbranu sekularne i nezavisne Crne Gore i njenog istorijskog i kulturnog nasljeđa, za danas je u Podgorici najavljeno održavanje prvog spontanog okupljanja. 
PROVJERAVAJU SE NAVODI O POSTOJANJU TORTURE
22 Dec

PROVJERAVAJU SE NAVODI O POSTOJANJU TORTURE

Podgorica, 22. decembar 2020. godine - Novinarka portala “Standard” Željka Bojanić obratila se Savjetu za građansku kontrolu rada policije povodom navoda koje je objavio dnevna novina “Dan”. Precizirala je da je građanin S.V. putem pisma toj redakciji naveo da ga je Specijalni policijski tim oteo i gušio kesom i da je petrpio torturu policije. Tekst je dostupan na ovom linku. 
KADROVSKE PROMJENE U CRNOGORSKOJ POLICIJI: IZJAVA
18 Dec

KADROVSKE PROMJENE U CRNOGORSKOJ POLICIJI: IZJAVA

Žao mi je što je Vlada Crne Gore zatražila odlazak direktora Uprave policije dr Veselina Veljovića. To, u ovom trenutku, nije dobra politička ni profesionalna poruka. Doživljavam je kao upitnu i nepravilnu političku intervenciju prema policijskoj organizaciji. Izostaju odgovornost i poštovanje prema brojnim i nespornim rezultatima, a posebno konkretizacija primjedbi na rad rukovodstva Uprave policije. 
PROVJERA POSTUPANJA POLICIJE POVODOM NAVODA O UGROŽENOJ BEZBJEDNOSTI POLITIČARA DR DRITANA ABAZOVIĆA
03 Dec

PROVJERA POSTUPANJA POLICIJE POVODOM NAVODA O UGROŽENOJ BEZBJEDNOSTI POLITIČARA DR DRITANA ABAZOVIĆA

Savjet za građansku kontrolu rada policije, na inicijativu mr Aleksandra Saše Zekovića, prati postupanje policije u vezi sa navodima Građanskog pokreta “URA” da je ugrožena bezbjednost njihovog predsjednika i poslanika u Skupštini Crne Gore g. dr Dritana Abazovića. S tim u vezi Savjet je od Uprave policije (UP) zatražio da informiše sljedeće:                 1. Koje je konkretno aktivnosti UP preduzela u pogledu procjene bezbjednosnih rizika u odnosu na g. Abazovića?
PROVJERA SE POSTUPANJE POLICIJE PREMA GRAĐANINU I.Đ.
30 Nov

PROVJERA SE POSTUPANJE POLICIJE PREMA GRAĐANINU I.Đ.

Podgorica, 30. novembar 2020. godine - Postupajući po inicijativi svog člana doc. dr Branislava Radulovića, Savjet za građansku kontrolu rada policije je, na temelju pisanja dnevne novine "Dan", pokrenuo postupak provjere primjene policijskih ovlašćenja prema građaninu I.Đ. iz Danilovgrada.  Savjet je od Uprave policije zatražio izjašnjenje načelnika Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad Marka Kalezića na navode građanina I.Đ. uz dostavljanje dokumentacije i izvještaja o pregledu video nadzora tokom njegovog boravka u prostoriji za zadržavanje.

Pages