PROGRAMSKE AKTIVNOSTI

O MENTALNOM ZDRAVLJU POLICIJSKIH SLUŽBENIKA
26 Feb

O MENTALNOM ZDRAVLJU POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

Podgorica, 26. februar 2020. godine - Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije mr Aleksandar Saša Zeković za nezavisni dnevnik “Vijesti”, u razgovoru sa novinarkom Biljanom Nikolić, govorio je o zaštiti mentalnog zdravlja policijskih službenika. Razgovor je objavljen u štampanom izdanju ND “Vijesti”, srijeda 26. februar 2020. godine, na stranama 10. i 11, tekst pod nazivom “Stres lomi bezbjednjake”. autorke Biljane Nikolić. 
PRIJAVLJEN PRIJETEĆI GRAFIT
26 Feb

PRIJAVLJEN PRIJETEĆI GRAFIT

Podgorica/Bar, 26. februar 2020. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije od svog osnivanja naročitu pažnju posvećuje govoru mržnje i zaštiti nacionalnih manjina.  Savjet se upoznao da se u Sutomoru, na utvrđenju Tabija, pojavio neprimjeren grafit sa  prijetećim natpisom “Srbe na vrbe”.  Zatraženo je da načelnik Centra bezbjednosti (CB) Bar informiše Savjet o tom događaju i preduzetim radnjama u pogledu identifikacije autora. Ukoliko policija nije do sada obaviještena o tome, interesovanje Savjeta treba shvati u tom kontekstu.  
PROVJERA POSTUPANJA POLICIJE U KAFE BARU U PLJEVLJIMA
25 Feb

PROVJERA POSTUPANJA POLICIJE U KAFE BARU U PLJEVLJIMA

Podgorica/Pljevlja, 25. februar 2020. godine - Građanka V.K.R. je ukazala Savjetu za građansku kontrolu rada policije, putem društvene mreže “Facebook” na postupanje službenika policije u Pljevljima, u kafe baru “Cezar”. Dostavila je fotografiju kao i javnu objavu građanina Ž.G, kroz koju je saopštio određene navode u odnosu na postupanje policije, uključujući i podatak da ne postoji identifikacija.  Savjet je od Uprave policije zatražio odgovarajuće provjere i dostavu službene dokumentacije koja uključuje i potpisane zapisnike o obavještenju prikupljenom od građanina. 
JAVNO PREPOZNAVANJE SPROVODITI PAŽLJIVO I OPREZNO
25 Feb

JAVNO PREPOZNAVANJE SPROVODITI PAŽLJIVO I OPREZNO

Podgorica/Cetinje, 25. februar 2020. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije je provjerio postupanje policijskih službenika Odjeljenja bezbjednosti (OB) Cetinje i Uprave policije povodom poziva javnosti da pomogne identifikaciju osumnjičenog. Uprava policije je nakon identifikacije otkonila sumnje da građanin sa snimka ima veze sa konkretnim ubistvom.
SUDSTVO IMA DRUŠTVENU ODGOVORNOST ZA BEZBJEDNOST GRAĐANA
25 Feb

SUDSTVO IMA DRUŠTVENU ODGOVORNOST ZA BEZBJEDNOST GRAĐANA

Podgorica, 25. februar 2020. godine - Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije mr Aleksandar Saša Zeković dao je izjavu nezavisnom dnevniku “Vijesti” i novinarki Jeleni Jovanović o odgovornosti sudskog sistema za bezbjednost građana Crne Gore.  Tekst pod nazivom “Sudstvo minira rad policije” autorke novinarke Jelene Jovanović dostupan ovdje. 
INFORMACIJA O POSTUPKU GRAĐANSKE KONTROLE POLICIJE
25 Feb

INFORMACIJA O POSTUPKU GRAĐANSKE KONTROLE POLICIJE

Podgorica, 24. februar 2020. godine - Nevladina organizacija (NVO) “Akcija za ljudska prava” interesovala se da li se Savjet za građansku kontrolu rada policije bavio slučajem policijskog službenika M.L. iz Podgorice povodom njegovog ponašanja na sportskom događaju aprila 2019. godine. Savjet za građansku kontrolu rada policije pratio je, na osnovu pritužbe NVO “Institit Alternativa”, postupanje policije prije, tokom i nakon fudbalske utakmice Crna Gora - Engleska, 25. marta 2019, i košarkaške utakmice Budućnost - Crvena Zvezda, odigrane 16. aprila 2019. godine.
MIŠLJENJE O UPOTREBI TZV. DASH KAMERA U CRNOJ GORI
13 Feb

MIŠLJENJE O UPOTREBI TZV. DASH KAMERA U CRNOJ GORI

Podgorica, 13. februar 2020. godine -  Savjet za građansku kontrolu rada policije je, nakon obraćanja više građana, usvojio mišljenje o korišćenju, tokom učešća u saobraćaju, video kamera u privatnim motornim vozila. Građani su se kod građanskog nadzora policije interesovali da li su u nekom prekršaju ili izvršenju krivičnog djela ako u svom privatnom motornom vozilu (PMV) imaju ugrađenu digitalnu video kameru koja snima sve što se događa ispred ili iza vozila i da li ih zbog toga policija može kazniti.

Pages