Predsjednik Građanskog pokreta URA pisao građanskoj kontroli policije

Predsjednik Građanskog pokreta URA pisao građanskoj kontroli policije
02 Nov

Predsjednik Građanskog pokreta URA pisao građanskoj kontroli policije

Podgorica, 1. novembar 2018. godine - Predsjednik građanskog pokreta “Ura” (politička parlamentarna partija) Dritan Abazović uputio je danas pismo predsjedniku Savjeta za građansku kontrolu rada policije Zoranu Čelebiću. Sa pismom su odmah po prijemu, iz sjedišta pokreta “Ura”, upoznati svi članovi Savjeta. 

Pismo predsjednika Abazovića, integralno, dostupno je ovdje.

Snimak postupanja službenika policije u Ulcinju je dostupno na ovom linku.

Zaključak i preporuke Savjeta, povodom predmetnog događaja, dostupne ovdje.

Slijedi odgovor predsjednika Savjeta, Zorana Čelebića, predsjedniku pokreta “Ura”:

Građanski pokret URA

predsjednik gospodin Dritan Abazović

Uvaženi gospodine Abazoviću, 

potvrđujem prijem pisma koje ste mi danas uputili, zahvaljujem povodom obraćanja i obavještavam da sam sa istim odmah upoznao sve članove Savjeta za građansku kontrolu rada policije. Pismo je, shodno politici pune otvorenosti prema javnosti, dostupno i na našoj internetskoj stranici. 

Koristim priliku da Vam ukažem na nekoliko činjenica koje se odnose na incident u kojem je više policijskih službenika zlostavljalo građane Ulcinja a odnose se, naravno, na postupanje ovog Savjeta. 

Provjeru postupanja policije, u konkretnom slučaju, Savjet za građansku kontrolu rada policije je pokrenuo po sopstevnoj inicijativi što samo po sebi potvrđuje našu kontinuiranu i dosljednu fokusiranost na zaštitu ljudskih prava i unaprijeđenje policijskog integriteta. 

S tim u vezi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Crne Gore i Upravom policije vođena je višemjesečna intenzivna komunikacija. To nam je, prvenstveno, omogućilo da nam bude dostupna policijska dokumentacija sa originalnim, autentičnim, iskazima policijskih službenika koji su kritičnog dana primjenjivali ovlašćenja. To je bilo i suštinski važno za izjašnjenje građanske kontrole policije spram dostupne činjenice na osnovu sopstvenih istraživanja da su određeni policijski službenici, tek kasnije, priznali izvršenje više krivičnih djela. 

O našem radu na ovom predmetu možete se upoznati kroz naše izvještajne publikacije -  dostupne - u rubrici “Biblioteka” - “Publikacije” - na našem sajtu kao i kroz publikaciju,  svježijeg datuma, u čijoj smo pripremi aktivno učestvovali, a koja je u posljednjoj sedmici jula 2018. godine predstavljena u Podgorici od strane ugledne NVO “Građanska alijansa” (http://kontrolapolicije.me/blog/novi-dokument-o-policijskom-integritetu-u-2018-godini). 

Savjet za građansku kontrolu rada policije bio je prisutan i vidljiv u javnosti povodom predmetne teme istog dana kada je i pokret “Ura” slučaj javno predstavio. Ponovili smo naše jasne ocjene i ukazali na pitanja, koja traže poboljšanje, i koja su suštinski važna za razvoj policijskog integriteta u ovoj zemlji. Vjerujemo da su Vam rezultati rada i ocjene ovog Savjeta postale dostupne i na taj način. Odgovorili smo, s punom pažnjom, na svako interesovanje novinara a nekima od njih ustupili raspoloživu dokumentaciju.

Mi činimo apsolutno sve da budemo odgovorni prema građanima Crne Gore u čije ime i obavljamo nadzor nad radom policije. Kroz našu praksu nijesmo učinili nijedan propust, nijesmo prećutali nijedan događaj i nijedan relevantan subjekat u društvu o našem radu nije saopštio drugačije osim pohvalne i korektne ocjene. Na osnovu domaćih i međunarodnih ocjena (izvještaja) Savjet se prepoznaje kao proaktivno nezavisno tijelo koje se s punom posvećenošću, brzo i efikasno, bavi zaštitom ljudskih prava i sloboda. Postali smo, i pored skromnih kapaciteta, nadzor nad radom policije kojeg krasi efikasnost, ažurnost, jednostavnost i naročita vidljivost u demokratskoj javnosti. 

Službenim putem dostavićemo naš zaključak i ocjene povodom predmetne teme. 

Pozivamo Vas da kroz pojačanu podršku prema građanskoj kontroli policije pružite konstruktivan doprinos unaprijeđenju statusa i kapaciteta Savjeta za građansku kontrolu rada policije. 

Iskazujemo punu otvorenost za dalju komunikaciju i saradnju po pitanjima policijskog integritreta i zaštite ljudskih prava građana s tim u vezi. 

U ime Savjeta, 

P R E D S J E D N I K

Zoran Čelebić