NOVI DOKUMENT O POLICIJSKOM INTEGRITETU U 2018 GODINI

NOVI DOKUMENT O POLICIJSKOM INTEGRITETU U 2018 GODINI
23 Jul

NOVI DOKUMENT O POLICIJSKOM INTEGRITETU U 2018 GODINI

Nevladina organizacija (NVO) “Građanska alijansa” (GA) nedavno je publikovala i javno predstavila izvještaj “Prava lica lišenih slobode u Crnoj Gori 2018” na kojem je radila grupa saradnika na čelu sa urednikom Milanom Radovićem

Iz godine u godinu GA redovno istražuje i dokumentuje najreprezentativnije primjere kršenja ljudskih prava od strane policije. Ove godine izvještaj je nastao i uz naročito blisku stručnu saradnju i komunikaciju sa Savjetom za građansku kontrolu rada policije, koji je pružio punu podršku izradi izvještaja i nastao je visokokvalitetni izvještaji koji predstavlja pouzdanu sliku kapaciteta i integriteta crnogorske policije. Izvještajni dokumenti pružaju priliku da donošenje odgovorajućih odluka kako bi se, sveobuhvatno i sistemski, unaprijedila policijska praksa i poštovanje ljudskih prava građana Crne Gore. 

Izvještaj predstavlja i potvrđuje ozbiljan i kontinuiran rad građanske kontrole policije koja se, blagovremenim i temeljnim postupanjem, prepoznala u vodeći demokratski nadzor nad radom crnogorske policije.

U izvještaju su predstavljeni slučajevi koji sveobuhvatno govore o crnogorskoj policijskoj praksi koju treba i dalje pratiti i poboljšavati. Predstavljeni su primjeri u kojima je policija povrijedila dostojanstvo i integritet ličnosti, ozbiljno narušila privatnost i pretpostavku nevinosti, kao i privatnost zdravstvenog pregleda. Predstavljeni su i primjeri iz policijske prakse koji govore o nepoznavanju elementarnih propisa zbog čega dolazi i do nepotrebnog uznemiravanja i zadržavanja građana, o odbijanju izdavanja primjerka zapisnika o obavještenju prikupljenom od građanina (što policiju delegitimiše u profesionlanom i demokratskom smislu) te neprimjereno nastupanje policije u medijima. Predstavljena je i povreda domaćih i međunarodnih standarda u vezi sa policijskim pritvorom - uskraćivanje zajamčenih prava na usluge advokata i primjena prinude koja nije bila strogo nužna. 

Predstavljeni slučajevi govore i o ozbiljnom zlostavljanju građana i o tome da su policijski službenici, u vršenju dužnosti, građanima nanijeli teške i lakše tjelesne povrede te da izviđaji traju, kao po pravilu, mnogo duže nego kada se građaninu stavlja na teret napad ili sprječavanje službenog lica u vršenju dužnosti. 

Predstavljeni primjeri iz policijske prakse govore i o priznanju policijsklih službenika da su zlostavljali građane što pokazuje zapravo nemoć unutrašnje kontrole policije da sprovodi djelotvorne postupke i insistira na blagovremenoj disciplinskoj odgovornosti. 

Poseban dio izvještaja je posvećen nedjelotvom istraženim prekoračenjima ovlašćenja, uglavnom zbog nemogućnosti identifikacije postupajućih policajaca, kao i najavi resornog ministra Nuhoddžića o identifikaciju svih službenika policije. U tom dijelu govori se i o doprinosu crnogorskog ustavnog sudstva novoj policijskoj kulturi.

Izvještaj GA “Prava lica lišenih slobode u Crnoj Gori 2018” dostupan je na ovom linku.