NADZOR PRITVORSKIH PROSTORIJA: Boravak u svježe ofarbanom prostoru može biti rizičan po zdravlje

NADZOR PRITVORSKIH PROSTORIJA: Boravak u svježe ofarbanom prostoru može biti rizičan po zdravlje
05 May

NADZOR PRITVORSKIH PROSTORIJA: Boravak u svježe ofarbanom prostoru može biti rizičan po zdravlje

Podgorica, 5. maj 2020. godine - Novinarka nezavisnog dnevnika “Vijesti” gospođa Damira Kalač obavijestila je Savjet za građansku kontrolu rada policije da se zadržana lica u prostorijama Centra bezbjednosti (CB) Podgorica žale na isparavanje boja sa tek okrečenih zidova.

Savjet je odmah po prijemu obavještenja organizovao posjetu prostorijama za zadržavanje u CB Podgorica. 

Zatečeno je šest građana koji su svi zadržani na osnovu odluke nadležnog tužioca zbog kršenja zdravstvenih propisa uvedenih zbog aktuelne epidemije zarazne bolesti. Zadržani građani nijesu imali primjedbi na postupanje policijskih službenika CB Podgorica. Pohvalili su njihov odnos i prepoznali profesionalnu primjenu policijskih ovlašćenja.

Prostorije za zadržavanje u CB Podgorica Savjet je zatekao u boljem stanju nego što je to bilo prilikom posljednje inspekcije obavljene 8. aprila 2020. godine - pogledati ovdje

Uprava za imovinu je, nakon objavljivanja posljednjeg izvještaja Savjeta, preduzela određene napore pa su se konačno popravili najosnovniji uslovi. Sve prostorije su imale odgovarajuće osvjetljenje. Popravljene su česme pa je pristup vodi osiguran u svakoj prostoriji za zadržavanje. Ćebad su oprana i mogu se koristiti, a madraci imaju odgovarajuću presvlaku. Sanitarni odvodi su otčepljeni a sapun je dostupan u svim toaletima. Jedan broj česmi i dalje nije u funkciji a sanitarne prostorije zahtijevaju dalja unaprjeđenja. Uveden je, što je posebno za pohvalu, video nadzor na nedostajućim mjestima. O ranijem nadzoru video nadzora u CB Podgorica dostupno ovdje.  

Savjet je konstatovao i da je tokom prošle sedmice, u više navrata, obavljeno krečenje svih prostorija za zadržavanje. U trenutku posjete Savjeta nijesu korišćene najsvježije okrečene prostorije. Krečenje nekih prostorija je obavljeno i juče, nedjelja 4. maj 2020. godine. Policijski službenici su učinili što je bilo u njihovoj moći da se ubrza proces sušenja farbe. Uključili su sistem za ventilaciju (koji je nedovoljne snage) a vrata praznih prostorija su držali širom otvorena. Savjet cijeni da je Uprava za imovinu na vrijeme trebala voditi računa o ovom pitanju kroz korišćenje odgovarajućih kalolifera (grijalica) da bi se prostor brže osušio kao i kroz korišćenje dodatnih ventilatora, preko fleksibilnih crijeva, zbog bržeg provjetravanja, dopremanjem svježeg vazduha

Savjet je obaviješten da je izvršen maleraj unutrašnjih zidova bojom na uljanoj bazi do određene visine. Na ostalim tretiranim površinama korišćena je disperzivna boja (jupol). Savjet ukazuje na preporuku proizvođača da se ne koriste boje na uljanoj bazi za unutrašnje zidove već za spoljašnje zidove. Nanošenje boja u unutrašnjem prostoru a koje su namijenjene za spoljašnju upotrebu već samo po sebi može da nosi i određeni zdravstveni rizik. Imajući u vidu da je prostor za zadržavanje slabo provjetren, Savjet je ocjeno da boravak u svježe ofarbanim prostorijama podiže nivo rizika i preporučio da se prostorije za zadržavanje CB Podgorica uz povećano provjetravanje ne koriste narednih 48 sati zbog emisije štetnih gasova.

Savjet, u čijem je redovnom sastavu i zdravstveni stručnjak, ocjenjuje da duža izloženost isparenjima iz ovih boja individualno može da dovede do narušavanja zdravlja u smislu akutnih respiratornih alergijskih reakcija i drugih individulanih štetnih posljedica a može i da pogorša već postojeće bolesti respiratornog trakta i da dovedu do akutnog trovanja procesom inhaliranja.

 

DRŽAVNI TUŽIOCI NASTAVILI SA INTENZIVNOM PRAKSOM 

ZADRŽAVANJA GRAĐANA ZBOG KRŠENJA ZDRAVSTVENIH PROPISA

 

Savjet je prilikom jučerašnjeg nadzora obaviješten da su državni tužioci jednako kao i ranije nastavili sa praksom preduzimanja mjere zadržavanja prema građanima koji krše zdravstvene propise

Zbog činjenjice prenatrpanosti prostora, neadekvatnih uslova, i intenzivnog pritiska na rad policije u uslovima epidemije, Savjet se početkom prošlog mjeseca obratio Vrhovnom državnom tužilaštvu sa apelom da se razmotri praksa intenzivnog određivanja zadržavanja građana po osnovu krivičnog djela nepostupanje po zdrasvtvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Savjet je predložio da VDT razmotri slanje smjernice ili uputstva prema svim državnim tužiocima da se zadržavanje preduzima kao izuzetna mjera kako bi se i na taj način podržali napori za zaštitu zdravlja, kontrolu rizika i sprječavanja dužeg boravka zadržanih u nehumanim uslovima. Savjet je ocijenio da je riječ o krivičnom djelu koje i ne zahtijeva neko duže vrijeme za prikupljanje dokumentacije i drugih dokaza protiv osumnjičenog. O tome dostupno ovdje

Kada su prostorije popunjene, za zadržavanje se koriste policijske službene kancelarije. Savjet je ocijenio da se to ne može smatrati adekvatnim prostorom za duži boravak zadržanih lica, posebno ne preko noći.

 

UPOTREBA ULJANIH BOJA PROBLEMATIZOVANA I RANIJE

 

Savjet za građansku kontrolu rada policije podsjeća da je upotreba boja na uljanoj bazi na zidovima u unutrašnjosti prostorija problematizovana i ranije, prije ovog slučaja u CB Podgorica. 

O tome govori detaljan i zasnovan na činjenicama tekst gospodina Steva Muka, predsjednika Upravnog odbora NVO “Institut Alternativa” koji je dostupan ovdje.   

Takođe i institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore je izdala i mišljenje po ovom pitanju koje je dostupno ovdje