PODGORICA: USLOVI U POLICIJSKOM PRITVORU NIJESU POBOLJŠANI

PODGORICA: USLOVI U POLICIJSKOM PRITVORU NIJESU POBOLJŠANI
12 Apr

PODGORICA: USLOVI U POLICIJSKOM PRITVORU NIJESU POBOLJŠANI

Podgorica, 12. april 2020. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije sprovodi aktivno praćenje poštovanja ljudskih prava pri primjeni policijskih ovlašćenja. Privremene protivepidemijske mjere značajno ograničavaju i zadiru u osnovna prava i slobode pa je zato potreban stalan i efikasan nadzor.

Predsjednik Savjeta, mr Aleksandar Saša Zeković, je posjetio, 11. aprila 2020. godine u periodu od 19 do 21.30 sati, prostorije za zadržavanje Centra  bezbjednosti (CB) Podgorica.

Tom prilikom je razgovarao sa devetoro (9) od ukupno jedanaest (11) osoba koje su se nalazile u prostorijama za zadržavanje a dokumentacija je provjerena za sedam osoba. 

U policijskom pritvoru, tokom posjete Savjeta, je boravilo i lice sa invaliditetom (OSI), u posebnoj prostoriji predviđenoj za zadržavanje OSI. Nije imalo primjedbi na postupanje policije a tokom posjete je zatražio konsultaciju sa ljekarom što mu je i omogućeno kroz dolazak ekipe Hitne medicinske pomoći (HMP). 

Savjet je konstatovao da nije bilo navoda o zlostavljanju i mučenju od strane policije. Službena dokumentacija potvrđuje uredno povezivanje HMP od strane policijskih službenika kao i njihov uredan dolazak. Potvrđuje se da je po pozivu HMP intervenisala i po više puta u odnosu na ista zadržana lica. 

Sve zadržane osobe su imale pristup hrani, pri čemu se vodilo računa i o poštovanju vjerskih uvjerenja. Zadržana lica su uredno informisana o zaštiti svojih prava tokom zadržavanja.

Savjet je konstatovao da je pritvorsko osoblje upoznato sa najnovijim smjernicama Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT). Direktor Uprave policije je svim organizacionim jedinicima dostavio Izjavu CPT o principima vezanim za tretman lica lišenih slobode u kontekstu pandemije zaraze korona virusom (COVID-19)  i ona je vidno istaknuta u službenoj kancelariji prostorija za zadržavanje. Savjet je na licu mjesta izdao preporuku da se omogući odgovarajući češći kontakt, bar dva puta na dan, zadržane osobe sa njenom porodicom

Svi policijski službenici su imali ličnu zaštitnu opremu a u kancelariji se nalazila dovoljna količina dezinfekcionog sredstva koja se koriste za čišćenje svih ravnih i metalnih površina. Savjet se uvjerio da brisanje vrata, rukohvata, okvira kreveta, stolice i lavaboa obavljaju policijski službenici nakon otpuštanja zadržane osobe nakon čega pripremaju pristoriju za dalji prijem i boravak.

Savjet je zabrinut zbog činjenice da od posljednje posjete, i javno predstavljenog izvještaja, nije urađeno gotovo ništa na unaprjeđenju uslova pritvora. Posebno je zabrinjavajuće što se situacija epidemije zarazne bolesti dočekala u takvim uslovima. Zbog zaštite interesa građana i ugleda države Crne Gore, Savjet je pozvao Vladu Crne Gore i Upravu za imovinu da bez daljih odlaganja pristupe popravljanju stanja.

Četvorica građana su istakli više primjedbi koje su se odnosile na uslove za boravak zadržanih osoba. Savjet se neposredno uvjerio da su neke od primjedbi osnovane. Održavanje higijene prostorija za zadržavanje i sanitarnih prostorija je otežano tokom vikenda. Kako se zbog nepoštovanja privremenih mjera prostor intenzivnije koristi tako je tome potrebno prilagoditi i režim čišćenja.

Savjet je konstatovao da u većini prostorija za zadržavanje nije funkcionisalo osvjetljenje i zadržane osobe u njima borave u mraku. Sijalice nijesu radile u prostorijama 2, 3, 4, 5, 8, 9 i 10. Česme nijesu u funkciji u prostorijama 4, 7, i 8. Madraci i ćebad nijesu dovoljno čisti niti provjetreni. Ćebadi nije bilo dovoljno, a madraci su bili bez odgovarajućih navlaka. U muškom toaletu nije bilo sapuna. Savjet je registrovao i činjenicu da su dva zadržana lica dijelila jedan krevet u prostoriji za zadržavanje. Dežurni starješina je upozoren na tu neprihvatljivu činjenicu i da bez obzira na pozadinu i obrazloženje, svim zadržanim licima treba osigurati dostojanstven tretman. 

Zbog činjenjice prenatrpanosti prostora, neadekvatnih uslova, uslova epidemije i intenzivnog pritiska na policiju, a nakon sprovedenog nadzora u Podgorici, Cetinju i Danilovgradu, Savjet je sinoć odlučio da se obrati v.d. Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću.

Savjet je konstatovao da je postupanje policijskih službenika prema zadržanim licima zakonito i profesionalno i da se policijski službenici u granicama svojih znanja, mogućnosti i datih kapaciteta na odgovoran način odnose prema pitanjima upravljanja zdravljem i rizikom tokom policijskog pritvora.