APEL VRHOVNOM DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU

APEL VRHOVNOM DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU
13 Apr

APEL VRHOVNOM DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU

Podgorica, 13. april 2020. godine - Zbog činjenjice prenatrpanosti prostora, neadekvatnih uslova, uslova epidemije i intenzivnog pritiska na policiju, a nakon sprovedenog nadzora u Podgorici, Cetinju i Danilovgradu, Savjet za građansku kontrolu rada policije se obratio v.d. Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću.

Jednoglasnom odlukom Savjet se obratio Vrhovnom državnom tužiocu molbom da razmotri praksu intenzivnog određivanja zadržavanja građana po osnovu krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti od strane državnih tužilaca. 

Uvažavajući samostalnost i autonomiju državnotužilačke organizacije, Savjet je apelovao da se razmotri upućivanje određenje smjernice ili uputstva prema državnim tužiocima kako bi se, u datim okolnostima, za navedeno kivično djelo zadržavanje preduzimalo kao izuzetna mjera. 

Savjet vjeruje da je riječ o krivičnom djelu koje i ne zahtijeva neko duže vrijeme za prikupljanje dokumentacije i drugih dokaza protiv osumnjičenog, pa mjeri zadržavanja nije neophodno tako često pribjegavati. Posebno treba imati u vidu ograničene prostorne kapacitete pritvorskih prostorija, kao i činjenicu da tamo nije moguće sprovoditi sve preventivne i higijenske preporuke kako bi se spriječilo širenje zarazne bolesti. 

Savjet je saopštio uvjerenje da bi se i na taj način podržali napori društva u cjelini za zaštitu zdravlja i kontrolu rizika, ali i sprječavanja dužeg boravka zadržanih u nehumanim uslovima. 

Na ovo kao zdravstveno i bezbjednosno pitanje već su ukazali i ugledni advokati, pogledati ovdje

Izvještaji o obavljenom građanskom nadzoru policijskih prostorija za zadržavanje dostupni ovdje Cetinje, Danilovgrad i Podgorica .

Zatečeni uslovi su naročito bili zabrinjavajući u Podgorici (u jednom krevetu spavaju po dva zadržana lica, većina prostorija je bez osvjetljenja, u nekoliko prostorija nema pristupa vodi, u muškom tolaetu nema sapuna, a kompletan prostor pritvora je naročito teško očistiti u danima vikenda). 

Uprava za imovinu, nakon intervencije Savjeta za građansku kontrolu rada policije, najavila je, već za danas, dovođenje dvije prostorije za zadržavanje u OB Danilovgrad u stanje koje predviđaju relevantni standardi. O tome dostupno ovdje