PROVJERENO POSTUPANJE POLICIJE U DANILOVGRADU

PROVJERENO POSTUPANJE POLICIJE U DANILOVGRADU
12 Apr

PROVJERENO POSTUPANJE POLICIJE U DANILOVGRADU

Danilovgrad, 12. april 2020. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije sprovodi aktivno praćenje poštovanja ljudskih prava pri primjeni policijskih ovlašćenja. Privremene protivepidemijske mjere značajno ograničavaju i zadiru u osnovna prava i slobode pa je zato potreban stalan i efikasan nadzor.

Član Savjeta, doc dr Branislav Radulović, posjetio je Odjeljenje bezbjednosti (OB) Danilovgrad kako bi neposredno ispratio postupanje policije i poštovanje standarda ljudskih prava u vezi sa zadržavanjem u prostorijama policije. 

Načelnik Marko Kalezić je pokazao profesionalan i odgovoran odnos prema građanskom nadzoru.

U OB Danilovgrad se vodi potrebna briga o zaštiti zdravlja službenika policije i građana. Savjet je konstatovao da građani Danilovgrada poštuju propisane mjere za suzbijanje zarazne bolesti, a policijski službenici u komunikaciji sa građanima se ophode dosljedno, zakonito i profesionalno.

Savjet je provjerio uslove prostorija za zadržavanje građana i konstatovano da je neophodno njihovo hitno poboljšanje. U trenutku posjete u njima nije bilo zadržaanih osoba. Savjet je sa lica mjesta kontaktirao Upravu za imovinu iz koje je najavljeno da će već sjura poslati tehničko-inžinjersku ekipu kako bi se dvije prostorije za zadržavanje dovele do potrebnih standarda.