ŽRTVE ĆE BITI DIO ODGOVORA NA NEPRIMJERENO POSTUPANJE POLICIJE

 ŽRTVE ĆE BITI DIO ODGOVORA  NA NEPRIMJERENO POSTUPANJE POLICIJE
17 Oct

ŽRTVE ĆE BITI DIO ODGOVORA NA NEPRIMJERENO POSTUPANJE POLICIJE

Podgorica, 17. oktobar 2019. godine - Direktor Uprave policije, dr Veselin Veljović, je izdao (pisani) nalog rukovodiocima organizacionih jedinica Uprave policije da, u slučajevima eventualnog neprofesionalnog postupanja ili nasilja policijskih službenika, ostvare kontakt i posjete građane koji su žrtve neprofesionalnog postupanja ili nasilja policijskih službenika iz njihove organizacione jedinice.

Uprava policije se, uvažavajući preporuku, saglasila sa ocjenama Savjeta da je važno pružiti podršku žrtvama i spriječiti negativnu generalizaciju i nanošenje štete ukupnom policijskom servsu i kredibilitetu.

Savjet je ocjenio da se kroz uvažavanje i ove preporuke učinio dodatan važan korak u već pokrenutim ozbiljnim naporima da se uspostavi policijska kultura koja će unaprijediti policijski integritet i odgovornost i omogućiti efikasan nadzor i istrage.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je, na osnovu obavještenja nevladine organizacije Institut Alternativa, preporučio Upravi policije da starješine u organizacionim jedinicama Uprave policije ostvare kontakt i posjete građane koji su žrtve neprofesionalnog postupanja ili nasilja policijskih službenika, iz tih jedinica, tokom službe ili van nje. O izdatoj preporuci možete pročitati ovdje.

Savjet je ocjenio da bi se Uprava policije na taj način dodatno distancirala od negativnih i neprimjerenih pojedinačnih postupaka koji ne održavaju vrijednosti crnogorske policije. Žrtve imaju značajnu ulogu u kreiranju javnog mnjenja o Policiji. Zato pristup prema žrtvama treba sa dužnom pažnjom i interesovanjem pridružiti već postojećem odgovoru menadžmenta Policije na neprimjereno, neprihvatljivo i nedopustivo ponašanje nekog policijskog službenika. Na taj način sprječiće se negativna generalizacija i nanošenje štete policijskom kredibilitetu i ugledu ostalih policijskih službenika.

Savjet je na minuloj sjednici, pogledati ovdje,  konstatovao da je u ukupnom institucionalnom i društvenom kontekstu, značajno i vidljivo unaprijeđena odgovornost i otvorenost Uprave policije.