ZASIJEDAO OPERATIVNI TIM ZA BORBU PROTIV PORODIČNOG NASILJA I NASILJA NAD ŽENAMA

ZASIJEDAO OPERATIVNI TIM  ZA BORBU PROTIV PORODIČNOG NASILJA I NASILJA NAD ŽENAMA
21 Mar

ZASIJEDAO OPERATIVNI TIM ZA BORBU PROTIV PORODIČNOG NASILJA I NASILJA NAD ŽENAMA

Podgorica, 21. mart 2018. godine - U Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore održano je treće po redu okupljanje Operativnog tima za borbu protiv porodičnog nasilja i nasilja nad ženama kojim je predsjedavala Snežana Mijušković, rukovoditeljka Tima. 

Tim je formirao ministar unutrašnjih poslova u Vladi Crne Gore, Mevludin Nuhodžić. Više informacija o konstituisanju Tima dostupno ovdje. 

Na današnjoj sjednici koja je trajala od 11 do 15.30 sati detaljno je diskutovan i usvojen izuzetno kvalitetan Poslovnik o radu Operativnog Tima. 

Usvojen je značajan broj prijedloga koji su zajedno usaglasili i predložili Savjet za građansku kontrolu rada policije i nevladine organizacije “SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica”, “Centar za ženska prava”, “Centar za romske inicijative”, “Sigurna ženska kuća” i “SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić”.

Posebno je značajno što je definisan zadatak Operativnog tima “da, na osnovu  Konvencije Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) i nacionalnog zakonodavstva, razmatra ukupnu praksu i kroz analizu, reprezentativnih, konkretnih slučajeva i odgovarajućih izvještaja, informacija i mišljenja, radi na utvrđivanju daljih smjernica i inicijativa za odgovarajuće promjene na planu javnih politika i institucionalne prakse u oblasti spriječavanja i zaštite od svih oblika porodičnog nasilja i nasilja nad ženama, obuhvaćenih Konvencijom uključujući i slučajeve ugovorenih dječijih brakova, sa posebnim, primarnim, fokusom na postupanje i rad Uprave policije”.

Ovim je osnažen duh i značaj Instanbulske konvencijei nastavljeno pozitivno legitimisanje drzave Crne Gore u pogledu implementacije ovog međunarodnog ugovora, posebno imajući u vidu otpore, političke i vjerske, koji su prepoznati u zemljama okruženja. 

Nije prihvaćen prijedlog Savjeta da poseban segment rada Tima budu “Konferencije slučajeva o zaštiti od nasilja u porodici”, koje Uprava policija treba da realizuje na lokalnom nivou.

Ipak, Tim je jednoglasno usvojio zaključak kojim se svi centri bezbjednosti Uprave policije pozivaju da uspostave i realizuju mehanizam “Konferencije slučajeva o zaštiti od nasilja u porodici” u skladu sa tekovinama i praksom Savjeta za građansku kontrolu rada policije i specijalizovanih NVO i na osnovu programa ““Promocija mehanizma fokusiranog dijaloga o nasilju u porodici u centrima bezbjednosti Uprave policije” a koji je prema MUP Crne Gore inicirao Savjet za građansku kontrolu policije. 

Na današnjem sastanku Operativnog Tima diskutovano je nekoliko reprezentativnih slučajeva iz Pljevalja, Bijelog Polja i Podgorice i stim u vezi usvojeni su zaključci i konkretna zaduženja. 

Sastanku Tima je prisustvovao u ime građanske kontrole policije mr Aleksandar Saša Zeković, član Savjeta.