KONSTITUISAN OPERATIVNI TIM ZA BORBU PROTIV NASILJA

KONSTITUISAN OPERATIVNI TIM ZA BORBU PROTIV NASILJA
21 Feb

KONSTITUISAN OPERATIVNI TIM ZA BORBU PROTIV NASILJA

Podgorica, 21. februar 2018. godine - U MUP Crne Gore održana je konstitutivna sjednica Operativnog tima za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama, koji je formiran na inicijativu ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića. 

Sjednicom Tima je predsjedavao Ministar Nuhodžić.

U radu sjednice učestvovao je i član Savjeta, mr Aleksandar Saša Zeković, koji u timu predstavlja građansku kontrolu policije.

Detaljna informacija o sjednici sa pregledom određenih izlaganja, ukljujučujuči i izlaganje člana Savjeta, dostupna su na ovom linku.

Član Savjeta je iskazao svoju rezervisanost prema uspješnosti Tima koji broji 18 ( a najavili su uključivanje još 2 člana). Dovoljno je da svaki član uzme riječ po svega 3 minuta i to je već protok od sat vremena. Tijelo je tako postavljeno da više podsjeća na savjetodavno tijelo na nivou cijele Vlade nego na operativni tim. Dalja diskusija je upravo i pokazala da ne postoiji konsenzus ili bar jedinstveno mišljenje o tome šta je zapravo uloga ovog tijela. Posebno su bila, u pogledu uloge i mandata tijela, konfuzna izlaganja predstavnika određenih NVO ističući da će “odluke tima (tako im obećano) potpisivati lično Ministar”. 

Član Savjeta je ukazao na dobre rezultate mehanizma “Konferencija slučajeva o zaštitu od nasilju u porodici” koji se tri godine uspješno realizuje u CB Podgorica. Pohvalio je saradnju Savjeta sa CB Podgorica i NVO sektorom. 

Predložio je da se lokalni rad Operativnog tima osloni upravi na ovaj mehanizam a da se Operativni tim fokusira na kreiranje novih pristupa i politika i da se bavi ekstremnim slučajevima i podsticajnjem međusektorske saradnje. Predložio je da prvi zaključak ovog tijela bude da se u svim CB uspostave konferencije i istakao da je Savjet spreman da podijeli iskustva i uključi se u odgovarajuće obuke. 

Ukazano je i na pitanja motivacije članova Tima ističući da Tim ne treba da bude drugačije tretiran od ostalih radnih grupa u MUP Crne Gore. 

I pored činjenice da je omogućena diskusija stekao se utisak da je plan domaćina da se tijelo samo tog dana konstituiše bez obraćanja posebne pažnje iznijetim sugestijama. 

Najavili su da će se područje aktivnosti urediti (?!) Poslovnikom o radu a ne Odlukom o obrazovanju te da će Tim intenzivno zasijedati pri čemu je novo okupljanje zakazano za 1. mart 2018. godine.