UVAŽENE PREPORUKE: POLICIJSKI SLUŽBENICI UDALJENI IZ INTERVENTNIH JEDINICA, POČINJU INTENZVINIJE OBUKE

UVAŽENE PREPORUKE: POLICIJSKI SLUŽBENICI UDALJENI IZ INTERVENTNIH JEDINICA, POČINJU INTENZVINIJE OBUKE
18 Nov

UVAŽENE PREPORUKE: POLICIJSKI SLUŽBENICI UDALJENI IZ INTERVENTNIH JEDINICA, POČINJU INTENZVINIJE OBUKE

Uprava policije je, postupajući po preporuci Savjeta za građansku kontrolu rada policije, udaljila iz interventnih jedinica policijske službenike koji se dovode u vezu sa prekoračenjem ovlašćenja nakon održane utakmice u Nikšiću, izmedu fudbalskih klubova (FK) “Sutjeska” i “Budućnost”, 3. aprila 2019. godine. 

Shodno izdatoj preporuci građanske kontrole policije pristupiće se intenzivnijim situacionim provjerama i obukama službenika interventnih jedinica svih centara bezbjednosti (CB).  Obuke će se fokusirati na postupanja policijskih službenika prilikom uspostavljanja narušenog javnog reda i mira u većem obimu i rada policijskih službenika u emocionalno stresnim i napetim situacijama uz primjenu policijskih ovlašćenja - konkretno sredstva prinude u zakonskim okvirima, ali i postupanja policijskih službenika sa licima lišenim slobode, od trenutka lišenja do predaje nadležnim organima. 

Uprava policije je saopštila da policijski službenik u obavljanju svojih poslova mora da postupa u skladu sa načelima utvrđenim Ustavom Crne Gore, potvrđenim međunarodnim ugovorom, zakonom i kodeksom i da je prilikom upotrebe sredstava prinude, a naročito upotrebe oružja, dužan da vodi računa o ograničenjima i pokaže najveći stepen uzdržanosti.

Savjet je na osnovu dostupnih snimaka i službene dokumentacije prepoznao dvije pojedinačne situacije u kojima je došlo do očigledne nesrazmjerne primjene sile pri upotrebi službene palice nakon fudbalske utakmice. Savjet je konstatovao prekoračenje ovlašćenja prema građanima A.I. i Đ.R, navijačima iz Podgorice. Savjet je ocijenio da su pojedinačni postupci policijskih službenika CB Nikšić i CB Podgorica prema dvojici građana neprihvatljivi i opasni, ukazuju na odsustvo svijesti o ljudskom dostojanstvu i opravdanom i srazmjernom policijskom djelovanju. Bez obzira na okruženje u kojem su djelovali, na postojanje neprijateljske orjentacije dijela navijača, policijski službenik, bez ličnih pristupa, treba biti svjestan da djeluje u ime države koja ima obavezu i odgovornost da poštuje ljudska prava i štiti građane.

Savjet je pozvao Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću da se javno oglasi o statusu istraga zlostavljanja u ova dva konretna slučaja i ukaže na moguće probleme u izviđaju ukoliko oni postoje. Sporost tužilačke istrage u konkretnom slučaju se negativno održava na povjerenje javnosti ne samo u krivično-pravnu zaštitu već i na ugled policije.

Detaljan odgovor Uprave policije u vezi sa izdatim preporukama Savjeta odstupan ovdje.

Ocjene i preporuke Savjeta u vezi sa primjenom policijskih ovlašćenja nakon fudbalske utakmice u Nikšiću, usvojene po obavještenju NVO “Građanska alijansa”, dostupne ovdje.