TRANSPARETNOST: NOVI PROGRAM GRAĐANSKE KONTROLE POLICIJE

TRANSPARETNOST: NOVI PROGRAM GRAĐANSKE KONTROLE POLICIJE
28 Feb

TRANSPARETNOST: NOVI PROGRAM GRAĐANSKE KONTROLE POLICIJE

Podgorica, 28. februar 2018. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije, koristeći poslovničku mogućnost, a na temelju iskazanih potreba i čestog interesovanja, posebno nevladinih organizacija i medija donio je odluku o pokretanju i realizaciji programa “Unaprijeđenje transparetnosti građanske kontrole policije". Odluka je jednoglasno usvojena na 16-toj sjednici Savjeta, koja je, u Skupštini Crne Gore, održana 25. januara 2018. godine.

Ocijenjeno je potrebnim, da u skladu sa svojim mogućnostima, dodatno unaprijedi transparetnost i brzina operativnog odgovora na zahtjeve i interesovanje javnosti po osnovu slobodnog pristupa informacijama ili koji se podnose na neki drugi način. Naročito kako bi se kvalitetnije i blagovremeno odgovorilo na programske potrebe javnosti,  državnih oragana a naročito medija i nevladinih organizacija (čije su aktivnosti definisane projektnim rokovima ali i potrebom za sadržajnijim podacima zbog izrade izvještaja, publikacija, pisanja tekstova i sl).  

Upravo iz tog razloga je odlučeno da se pristupi realizaciji dodatnog programa "Unaprijeđenje transparetnosti građanske kontrole policije" u sklopu kojeg će se - zbog pojačanog interesovanja državnih organa, organizacija civilnog drustva i medija za konkretan rad Savjeta u smislu zahtjeva da im se pruži više podataka o tačnom broju pritužbi, usvojenim ocjenama, izdatim preporuka, kao i sadržaju svakog predmeta - ažurno i blagovremeno odgovoriti na zahtjeve. 

Zato će se,po mogućnosti, na svaka dva mjeseca, raditi što detaljniji presjek/pregled rada građanske kontrole policije na način kreiranja dokumeta koji uključuje tačan popis predmeta i pregled svih aktivnosti i pristiglih odgovora u vezi aktivnosti Savjeta bilo da je riječ o građanima, Upravi policije i drugim državnim organima.               

Dvomjesečno ažurirani izvještaj - informacija, koja se kreira u sklopu ovog programa, objavljuje se na Internetskoj stranici građanske kontrole policije, na društvenim mrežama i dostavlja medijima. 

Prvi broj Pregleda je dostupan ovdje.