SAVJET SE INTERESOVAO ZA NAPREDAK U PREDMETU

SAVJET SE INTERESOVAO ZA NAPREDAK U PREDMETU
25 Jul

SAVJET SE INTERESOVAO ZA NAPREDAK U PREDMETU

Podgorica, 25. jul 2019. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije prati postupanje policije povodom javno objavljenih navoda o postojanju prikrivene grobnice iz Drugog svjetskog rata na području opštine Nikšić. Više o slučaju “Prikrivene grobnice u Nikšiću: Provjereno postupanje policije”, na strani 199, na ovom linku.

Više i Vrhovno državno tužilaštvo obavijestili su ovaj Savjet, 7. novembra 2018. odnosno 11. januara 2019. godine, o statusu predmeta formiranom, povodom iznijetog slučaja, u Višem  državnom tužilaštvu u Podgorici. Više o tome ovdje.

Ukazano je na složenost u postupanju u ovom predmetu i navedeno da su pripremne radnje još uvjek u toku posebno zbog postojanja odgovarajućih vremenskih uslova jer rad po ovom predmetu zahtijeva rad na terenu.

Imajući u vidu činjenicu da je od posljednje dostupne informacije iz Višeg državnog tužilaštva (VDT) prošlo više od 8 mjeseci Savjet se interesovao za radnje koje su u međuvremenu, do danas, sprovedene. 

Savjet se, posebno, interesovao i za aktivnosti Uprave policije koje su u međuvremenu sprovedene.

Takođe, obzirom na saopšteni podatak da je VDT u Podgorici od Uprave policije CB Nikšić zahtijevalo preduzimanje određenih mjera i radnji, među kojima prvenstveno prikupljanje obavještenja od građana koji se povodom teksta iz medija budu javljali radi utvrđivanja identiteta najbližih srodnika lica čiji se posmrtni ostaci nalaze u jami, obavještenja o vremenskom periodu njihovog nestanka kao i izuzimanje uzoraka za DNK analizu od najbližih srodnika Savjet se interesovao za mišljenje rukovoditeljke VDT u Podgorici da li je predmetna stvar dovoljno kvalitetno iskomunicirana sa javnošću. 

Savjet je mišljenja, i to je preporučio Upravi policije, da se tim povodom, posebnim saopštenjem, treba oglasiti Uprava policije CB Nikšić i ukazati da postupa po zahtjevu VDT u Podgorici i pozove zainteresovane građane da ostvare kontakt sa CB Nikšić.

Savjet je spreman, polazeći od svog naziva i osnovnog zadatka, da pozove građane za ostvare bližu i blagovremenu komunikaciju i saradnju sa Upravom policije povodom iznijetog slučaja.