PROVJERENO POSTUPANJE POLICIJE PREMA NOVINARU VELIŠI KADIĆU

PROVJERENO POSTUPANJE POLICIJE PREMA NOVINARU VELIŠI KADIĆU
27 Dec

PROVJERENO POSTUPANJE POLICIJE PREMA NOVINARU VELIŠI KADIĆU

Podgorica, 27. decembar 2020. godine - Postupajući po pritužbi nevladine organizacije “Centar za građansko obrazovanje” (CGO), Savjet za građansku kontrolu rada policije je provjerio postupanje policijskih službenika Centra bezbjednosti (CB) Nikšić prema novinaru Velišu Kadiću, dopisniku “Večernih novosti”. 

CGO se obratio Savjetu povodom medijskih izvještaja o postupanju policije prema dopisniku „Večernjih novosti“ Veliši Kadiću - o tome dostupno ovdje. Prema svjedočenju novinara, u neredima u Nikšiću koji su se desili 13. maja 2020.godine, a čiji je povod pritvorsko zadržavanje Episkopa budimljansko-nikšićkog  Srpske pravoslavne crkve Joanikija, policija je, kako on tvrdi, prekoračila ovlašćenja i omela ga u obavljanju redovnog novinarskog posla. Po riječima novinara Kadića, policija nije imala strpljenja u odnosu na njega kako bi on pokazao novinarsku akreditaciju i zatražila je da obriše snimke napravljene tokom nereda, a tom prilikom je, kako novinar takođe tvrdi, koristila biber sprej. Po njegovom svjedočanstvu, snimci su obrisani, a novinar je nakon toga pušten na slobodu. Novinar tvrdi i da je policija kasnije kazala da se radi o „nesporazumu i greški“ - o tome dostupno ovdje.

CGO je zatražio da u okvirima svojih nadležnosti Savjet detaljno provjeri sve činjenice i okolnosti u vezi sa ovim slučajem, jer su navodi gospodina Kadića zabrinjavajući, kao i da izvjesti da li je ovdje došlo do prekomjerne upotrebne sile u odnosu na novinara koji je bio na redovnom zadatku i koji ima zakonski regulisano pravo da kao novinar izvještava o temama od javnog interesa. Ukoliko je došlo do prekomjerne upotrebe sile očekujemo da Savjet izda odgovorajuće preporuke Upravi policije povodom tog slučaja, navedeno je u pritužbi CGO.

Savjet je pritužbu uzeo u rad i njome je zadužen, u svojstvu obrađivača i izvjestioca, član Savjeta prof.dr Dražen Cerović. 

Od Uprave policije odnosno Centra bezbjednosti Nikšić zatraženo je detaljno izjašnjenje. 

Po prijemu Vaše pritužbe, Savjet je neposredno kontaktirao i novinara Velišu Kadića zbog pribavljanja njegovog izjašnjenja.

Pritužbu povodom postupanja policijskih službenika CB Nikšić prema novinaru Veliši Kadiću, Savjetu je podnijela i nevladina organizacija koja okuplja novinare/ke “Društvo profesionalnih novinara Crne Gore” (DPN) čija je pritužba dostupna ovdje. DPN je iskazalo interesovanje da se stane na put lošoj policijskoj praksi i da se Uprava policije edukuje ali suštinski kako bi službenici policije istinski razumjeli novinarski posao i profesiju.

Zahtjevu da građanski nadzor policije provjeri postupanje prema novinaru Kadiću pridružio se i Sindikat medija Crne Gore (SMCG).

Savjet se pristiglim pritužbama bavio na više svojih sjednica, tokom stalnog zasijedanja, uz intenzivnu komunikaciju sa podnosiocima pritužbi.

Savjet se upoznao sa dokumentacijom koju je dostavio načelnik CB Nikšić a koja uključuje zapisnik o obavještenju prikupljenom od građanina koji je novinar potpisao bez unošenja primjedbi i uz traženje primjerka za sebe i službenu zabilješke policijskih službenika. Savjet je, nastavljajući rad na predmetu, odlučio da na sjednicu Savjeta pozove da neposredno prisustvuje i novinar Kadić. Takođe je odlučio da raspoloživu dokumentaciju dostavi na upoznavanje i izjašnjenje podnosiocima pritužbi i novinaru.

Savjet je konstatovao da podnosioci pritužbe nijesu u posjedu eventualnog video zapisa na kojem je vidjiva primjena policijskih ovlašćenja prema Kadiću. 

Na dijelu sjednice Savjeta od 20. maja 2020. godine učestvovao je i novinar Veliša Kadić koji je detaljno iznio slučaj i odgovarao na brojna pitanja svih članova Savjeta. Na samoj sjednici, u prisustvu novinara Kadića, detaljno je i pažljivo razmotrena i analizirana kompletna raspoloživa dokumentacija. Savjet je pozvao novinara Kadića da do ponedjeljka 27. maja 2020. godine Savjetu dostavi eventualne dodatnu dokumentaciju i priloge sa čime se isti saglasio. Savjet je odlučio da sjednicu nastaviti i na istu pozove predstavnike podnosioca pritužbi. O samoj sjednici dostupno i ovdje.  

Nakon više podsjećanja i urgencija, novinar Kadić je Savjetu dostavio i dodatno pisano izjašnjenje i jedan video prilog koji je dostupan na ovom linku https://www.youtube.com/watch?v=_vbAU1JYKAA dok je fotoreporter dnevne novine "Dan" g. Željko Šapurić dostavio fotografije na kojima je Kadić ispred zgrade CB Nikšić od kojih su neke već objavljene u medijima. 

Novinar Kadić je naglasio da je priloženi snimak jedan od posljednjih koji je napravio 13. maja 2020. godine, na Trgu save Kovačevića u Nikšiću (kružni tok) a koji je objavio portal “Novosti”. Novinar Kadić je nagasio da je nakon toga uslijedio sukob građana i policije. “Poslije dvadesetak minuta uspio sam da se nađem sa Željkom Šapurićem, fotoreporterom “Dana”. Pošli smo sporednim putevima i došli do mjesta u ulici Voja deretića gdje je policija intervenisala. To je mjesto u blizini upravne zgrade peduzeća “Mehanizacija i programat”, stotinak metara od zgrade CB u Nikšiću. Dok je Š. obavljao svoj posao ja sam putem mobilnog telefona pokušavao da snimim akciju više policajaca nad jednim mladićem. Dok sam to činio iznenada se jedan policajac uputio prema meni upućujući mi riječi “To ti snimaš”, “Ko si ti”, “Ti si našao mene da snimaš, je li?”. Dok mi se približavao uspio sam da mu odgovori da sam novinar pokazujući mu akreditaciju koju sam nosio oko vrata, a bila je vidno istaknuta na mojim grudima. To nije pomoglo pa je svojim kolegama naredio “Vodite ga!”. Dvojica njegovih kolega su me uhvatila za ruke, iako sam im ja govorio da to ne čine jer sam novinar. To ime je govorio i Š. koji nije fotografisao trenutak kada mi je prvi s lijeva policajac usuo biber sprej u oči iako otpor nijesam pružao. Prethodno mi je policajac s desne strane govorio da uništim snimak na telefonu, ali sam odgovorio da je to nemoguće jer mi je teefon u džepu, a ruke su mi bile podignute. Podsjećam da Ž.Š. ima probema sa očima, i čovjek se normalno uplašio da bi i on mogao bit meta policajca ukoliko bi me slikao, što bi bilo pogubno za njegov vid” kazao je novinar Kadić u izjašanjenju Savjetu. 

“Policajci su me doveli do šatora koji se nalazio u dvorištu zgrade CB. Neko mi je od njih uzeo telefon. Rekao sam da je to službeni mobilni, kao i snimci koje sam napravio i da mi to ne unište, kao i privatne slike koje imam u njemu. Više od sat vremena stajao sam ispred šatora, nakon čega je došla Hitna pomoć koja mi je ispirala oči, stavljala obloge na oči. Poslije toga sam pozvan u kancelariju policije gdje sam dao izjavu. Vidio sam da je inspektor pisao na papiru, da bi poslije pošli u drugu kancelariju gdje je on jednom od kolega diktirao. Nijesam uopšte bio posvećen onome što diktira jer sam računao da će moje svjedočanstvo biti korekto prenešeno. Bio sam prilično nesređen, konfuzan, zabrinut da mi neko iz porodice ne dođe ispred zgrade gdje bi policija mogla da interveniše. Držao sam oblog na očima, i pod takvim okolnostima potpisao izjavu koju nijesam pročitao. Upravo iz razloga povjerenja nijesam uzeo primjerak izjave. Želim da istaknem da sam drugi dan od tog nemilog događaja pošao u službu Hitne pomoći u Domu zdravlja u Nikšiću pokušavajući da dobijem potvrdu da su u noći 13.maja imali intervenciu nadamnom, ali, kako sam obaviješten, uopšte nijedam zaveden u knjige. Isti odgovor dobio sam od njihovih kolega u Opštoj bolnici u Nikšiću” završio je svoje izjašnjenje prema Savjetu novinar Kadić.

Savjet je konstatovao da dostavljeni snimak nažalost nije relevantan za postupanje po pritužbi tri NVO i nije od koristi za postupak. Tadašnji predsjednik Savjeta je ostvario i neposrednu komunikaciju sa novinarom Kadić koja je priložena predmetu. 

Na sjednici Savjeta, od 3. juna 2020. godine, prisustvovali su i aktivno učestvovali Damir Suljević, programski asistent u CGO, Mila Radulović, generalna sekretarka DPN Crne Gore, Jelena Popović, saradnica u DPN Crne Gore i Marijana Camović Veličković, predsjednica SMCG. Savjet je prisutne iz civilnog društva upoznao sa postupkom i sa svojim dosadašnjim nalazima. Razgovarano je o svim elementima slučaja Kadić i zajednički je razmotrena i analizirana dostupna službena dokumentacija i materijalni dokazi. Saopštenje sa sjednice, u kojem su prezentovani i svi ovdje predstavljeni zaključci, je usaglašeno sa medijskim asocijacijama i odobreno od strane istih.

Savjet je konstatovano da su pritužbama i navodima novinara saopštene ozbiljne primjedbe. Savjet je ocijenio da provjerama navoda da su policijski službenici ometali rad novinara potrebno posvetiti i dalje punu pažnju. Predstavnice DPN Crne Gore i Sindikata medija Crne Gore saglasile su se sa odlukom Savjeta da se novinaru Kadiću pruži dodatni rok kako bi se opet provjerile tehničke mogućnosti za pristup sadržaju na telefonu za koji se tvrdi da je odbrisan. DPN Crne Gore i SMCG najavili su pružanje dodatne podrške u tom pogledu. Savjet je nakon sjednice obaviješten da je novinar Kadić već i prihvatio ponuđenu pomoć novinarske i sindikalne medijske organizacije. Savjet je odlučio da i dalje nastavi rad na predmetu, i pored brojnih otvorenih kontroverzi.

Nezavisno od ovog slučaja, detaljno je diskutovano o međusobnom odnosu, komunikaciji i saradnji policije i medijskih djelatnika (novinara, fotoreportera, snimatelja), o moralnim i etičkim pitanjima u radu policijskih službenika i novinara, odnosu ličnih uvjerenja prema profesionalnim standardima i zahtjevima u radu kao i dosadašnjim tekovinama građanskog nadzora policije. S tim u vezi zajednički je prepoznata potreba da Savjet za građansku kontrolu rada policije reafirmiše svoju raniju preporuku da se zbog bolje prepoznatljivosti i vidljivosti medijskim djelatnicima dodijele fluorescentni prsluci za oznakom “Press”. Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je 2015. godine uvažilo preporuku Savjeta i izvršilo je distribuciju ovih prsluka. 

Zajednički je od strane Savjeta i predstavnika CGO, DPN Crne Gore i SMCG izraženo osnovno uvejrenje da policijski službenici u svakoj situaciji treba da omoguće nesmetan rad medija i prisustvo novinara i da se suzdrže od bespotrebnog ograničavanja njihove slobode kretanja ili izvještavanja.

Savjet je odlučio, uz punu saglasnost svih organizacija, da Upravi policije uputi odgovarajuće preporuke kako bi se kroz zajedničku saradnju sa novinarskim i medijskim organizacijama pristupilo jačanju kapaciteta policijskih službenika i novinara i jačanju mešusobnih odnosa i saradnje. U tom pogledu preporučuje se zajedničko organizovanje radionice “Izvještavanje u kriznim situacijama” i publikovanje zajedničke publikacije koja sadrži standarde i smjernice za postupanje policije prema novinarima.

Savjet je načelniku CB Nikšić uputio preporuku da se protiv novinara Kadića ne podnosi zahtjev za vođenje prekršajnog postupka.

Dana 8. juna 2020. godine generalna sekretarka DPN obavijestila je Savjet da je njen kolega Veliša Kadić “zamolio još koji dan kako bi uradio veštačenje telefona. DPNCG je obavjestio da je njegov aparat kineske proizvodnje i da vještak kome ga je odnio kako bi utvrdio brisanje snimaka, nema adekvatan softer koji očekuje ove sedmice” navedeno je na kraju obavještenja DPN. Savjet se saglasio da uvaži molbu novinara i ugledne medijske asocijacije.

Naknadno, Društvo profesionalnih novinara Crne Gore informisalo je da ih je novinar Kadić obavijestio da je odustao od procedure vještačenja telefona kako je ranije dogovoreno, te da cijene da se ni na koji način ne mogu dokazati njegove tvrdnje o navodnom brisanju snimaka iz telefona od strane službenika Uprave policije. S tim u vezi, od Savjeta je zatraženo da saglasno pribavljenoj i dostupnoj dokumentaciji, te prikupljenim dokazima donese odluku u predmetnom slučaju. Predmetni dopis Udruženja profesionalnih novinara Savjet je na upoznavanje sa sadržinom dostavio Sindikatu medija, Centru za građansko obrazovanje i Upravi policije.

Savjet je odlučio, na sjednici od 27. juna 2020. godine, da do daljnjeg ne zaključuje ovaj postupak i provjeru policijskog postupanja prema novinaru Veliši Kadiću već da prati slučaj kako bi se pružio dodatan potreban prostor i vrijeme za eventualno predstavljanje novih dokaza, navoda, dodatnih informacija ili činjenica.

Savjet je konstatovao da su blagovremeno, u najkraćem mogućem roku, definisane i  upućene preporuke prema Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova što je i bila osnovna intencija podnosilaca pritužbi čime se ova odluka ne odražava na bilo koji nepovoljan način prema preventivnim aktivnostima policije i unaprjeđenju saradnje policije i medijskih djelatnika a u krajnjem je i u interesu samog novinara Kadića i eventualnog potvrđivanja dijela njegovih navoda.

Savjet je, jednoglasno, ocjenio da policijski službenici nijesu trebali ometatiti građanina Velišu Kadića da snima postupanje policijskih službenika, bez obzira da li je bilo vidljivo ili ne da obavlja i novinarski zadatak. Savjet podsjeća na svoj zaključak od 10. februara ove godine da građani imaju pravo da putem raspoloživog sredstva, slikom i zvukom, snimaju policijskog službenika koji obavlja policijski posao i primjenjuje policijska ovlašćenja u javnosti. Zabrana snimanja potkopava povjerenje javnosti u policijski servis. O tome dostupno ovdje.

Građanin je dužan, kod snimanju policijskih službenika, da postupi po naređenju policijskog službenika ukoliko je opomenut da ga svojim radnjama sprječava u redovnom i efikasnom obavljanju policijskog posla. U takvoj situaciji, ne prekidajući snimanje, građanin se, shodno izdatom upozorenju i naređenju, udaljava na pristojno i razumno rastojanje kako fizički ili glasom ne bi ometao policijskog službenika u njegovom redovnom poslu. Ukoliko građanin ne postupi na dati način, podrazumijeva se da će policijski službenik postupiti redovno i zakonito prema njemu. 

Iz odgovora CB Nikšić i izjašnjenja policijskog službenika tim povodom zaključuje se da su prvobitno registrovali da ih nepoznati građanin snima ali ne i ometa u obavljanju službenih radnji. U nastavku izjašnjenja istog, dalje se kaže da ga je upozorio, dva puta, da se “udalji sa lica mjesta” što je Kadić odbio zbog čega su policijski službenici pristupili njegovom dovođenju u službene prostorije policije zbog utvrđivanja identiteta. S tim u vezi, Savjet, jedinstveno, ocjenjuje da se trebalo pokušati, razumijevajući ukupne okolnosti događaja, da se radnja legitimisanja obavi na licu mjesta, znači bez privoda, kojom prilikom se moglo i utvrditi da je građanin Kadić i novinar.

Savjet ipak smatra, polazeći od specifičnosti i složenosti policijskih poslova i zadataka, da je građanin Kadić, bez obzira koliko su mu naredbe policijskih službenika, u tom trenutku, djelovale nepotrebne ili besmislene, trebao bez odlaganja postuputi po istima i nakon toga pristupiti zaštiti svojih građanskih i profesionalnih prava i sloboda. Savjet , ipak, pozdravlja činjenicu uvažavanja preporuke da se ne podnosi zahtjev za vođenje prekršajnog postupka po članu 12 Zakona o javnom redi i miru.

Savjet nije mogao potvrditi dio navoda novinara Kadića koji su ponovljeni i u pritužbama CGO, DPN i SMCG da su policijski službenici natjerali istog da obriše snimke koji navodno kompromituju policijsku intervenciju. To je ujedno i suština primjedbi za koju je i javnost pokazala posebnu pažnju. Navodi da su policijski službenici navodno primorali novinara da obriše materijal koji je snimio su prilično uznemirili javnost Crne Gore. Savjet je produženo radio na ovom predmetu kako bi dao dovoljno vremena da se pojave novi dokazi, informacije, svjedoci. I pored najava, Savjetu nijesu pružene dodatne informacije a sama izjava koju je novinar Kadić, kao dugogodišnji i iskusan novinar, dao i potpisao u prostorijama CB Nikšić ne prepoznaje elemente prekoračenja ovlašćenja ili neprofesionalnog postupanja prema njemu. O kontadiktornosti tog dijela navoda i o novinarskom iskustvu, Savjet je diskutovao, neposredno sa novinarom Kadićem, na jednoj od sjednica Savjeta, što je konstatovano u tački 12 ovog zaključka. Ovdje je mišljenje izdvojio član Savjeta, mr Aleksandar Saša Zeković, na način što se saglasio sa svim konstatacijama i ocjenama Savjeta, ali i dodao mišljenje koje glasi “U odnosu na tačku 31. Zaključka smatram da ne treba isključiti mogućnost da su radnje novinara Veliše Kadića bile ispod očekivanih etičkih i profesionalnih standarda i dio širih intenzivnih političko-propagandnih aktivnosti usmjerenih da se po svaku cijenu i u što većoj mjeri kompromituju i uruše sve institucije države Crne Gore”.