PREGLED NEZAVISNOG GRAĐANSKOG NADZORA POLICIJE Independent Police Oversight Review

PREGLED NEZAVISNOG GRAĐANSKOG NADZORA POLICIJE  Independent Police Oversight Review
01 Mar

PREGLED NEZAVISNOG GRAĐANSKOG NADZORA POLICIJE Independent Police Oversight Review

Podgorica, 1. mart 2018. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije predstavlja prvi broj (1/18) “Pregleda nezavisnog građanskog nadzora policije” za izvještajni period 1 . januar - 28. februar 2018. godine koji se priprema i realizuje u sklopu novopokrenutog programa “Unaprijeđenje transparetnosti građanske kontrole policije". 

Intencija Savjeta je da se dodatno unaprijedi transparetnost i brzina operativnog odgovora na zahtjeve i interesovanje javnosti po osnovu slobodnog pristupa informacijama ili koji se podnose na neki drugi način a nročito kako bi se kvalitetnije i blagovremeno odgovorilo na programske potrebe javnosti, državnih oragana a posebno medija i nevladinih organizacija (čije su aktivnosti definisane projektnim rokovima ali i potrebom za sadržajnijim podacima zbog izrade izvještaja, publikacija, pisanja tekstova i sl).  

Pregled nezavisnog građanskog nadzora policije su pripremili mr Aleksandar Saša Zeković  i Zorana Baćović, član i sekretarka Savjeta. 

U prva dva mjeseca 2018 godine (januar i februar) Savjet za građansku kontrolu rada policije je radio na ukupno 37 predmeta. Od toga, iz 2017. potiče ukupno 15 predmeta dok je u 2018. formirano ukupno 22 nova predmeta.           

Na osnovu obraćanja građana formirano je ukupno 14 predmeta, na osnovu pritužbi nevladinih organizacija formirano su 2 predmeta, na osnovu obraćanja sindikalne organizacije 1 predmet, na osnovu pritužbe policijskog službenika formiran je 1 predmet, na osnovu obraćanja - inicijative Centra bezbjednosti Nikšić formiran je 1 predmet (inicijativa za održavanje “Konferencija slučajeva o zaštiti od nasilja u porodici” u Nikšiću) i na osnovu inicijative članova Savjeta formirano je ukupno  18 predmeta. 

Od navedenog broja predmeta dva se odnose, iz 2017, na unapririjeđenje postupanja policije prema maloljetnicima u smilsu praćenja izdatih preporuka. U međuvremenu, u ovoj, 2018, godini izdate preporuke je podržao i Odbor Skupštine Crne Gore za zdravstvo, rad i socijalno staranje a MUP Crne Gore je preciziralo da će izdatu preporuku u vezi sa usvajanjem posebnog Uputstva za postupanje i rad policije prema maloljetnicima implementirati po usvajanju novog Zakona o unutrašnjim poslovima.

U prva dva mjeseca 2018, januar i februar 2018, zaključeno je ukupno pet predmeta. Od toga je u tri slučaja konstatovano profesionalno postupanje a u dva slučaja prepoznato je neprofesionalno postupanje policije. 

U završnoj fazi postupka, uglavnom se čeka zaključenje na prvoj redovnoj sjednici, je 17 predmeta dok su rad kod 13 predemta u početnoj fazi postupka. 

Pritužbama je u 9 predmeta zatražena provjera postupanja policije odnosno provjera primjene policijskih ovlašćenja, kod 10 predmeta se ukazuje na prekoračenje policijskih ovlašćenja od čega se kod pet predmeta ukazuje na postojanje povreda, kod 6 predmeta se radi o navodnoj povredi drugih osnovnih prava i sloboda od strane policije a 7 predmeta se odnosi na inicijative kojima se unaprijeđuje primjena policijskih ovlašćenja i poboljšava policijska praksa. U 4 predmeta su izdate preporuke od kojih su tri od strane MUP Crne Gore i Uprave policije već i realizovane. 

U prva dva mjeseca 2018. godine Savjet je održao ukupno dvije (2) sjednice - jednu redovnu (25.01) i jednu vanrednu (22.02) a u radu po predmetima održano je sedam sastanaka i konsultacija.           

Detaljan pregled rada građanske kontrole policije po predmetima/slučajevima odnosno prvi Pregled nezavisnog građanskog nadzora policije za 2018 godinu (januar i februar) dostupan je ovdje