POLICIJSKOG SLUŽBENIKA VIŠE NE ANGAŽOVATI U INTERVENTNIM JEDINICIMA UPRAVE POLICIJE

POLICIJSKOG SLUŽBENIKA VIŠE NE ANGAŽOVATI U INTERVENTNIM JEDINICIMA UPRAVE POLICIJE
12 Dec

POLICIJSKOG SLUŽBENIKA VIŠE NE ANGAŽOVATI U INTERVENTNIM JEDINICIMA UPRAVE POLICIJE

Podgorica, 12. decembar 2019. godine - Građani koji prate rad Savjeta za građansku kontrolu rada policije podsjetili su na policijskog službenika R.M, raspoređenog u Centru bezbjednosti (CB) Bar, koji se dovedi u vezu, kod više slučajeva, sa prebijanjem i zlostavljanjem građana zbog čega je i krivičnopravno gonjen i osuđen. Građani su ukazali da Savjet pokaže dosljednost u svojoj praksi.

Provjerom postupanja službenika policije R.M. Savjet se bavio po pritužbi građanina A.M. iz Podgorice. U tom postupku Savjet je utvrdio da je protiv imenovanog vođen krivični postupak zbog krivičnih djela teška tjelesna povreda iz čl. 151 st. 1 i zlostavljanja iz čl.166a st. 2 u vezi st 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, izvršenih na štetu M.A. iz Podgorice. Osnovni sud u Baru je na osnovu sporazuma o priznanju krivice zaključenog sa okrivljenim donio presudu kojom je oglašen krivim zbog izvršenja navedenih krivičnih djela. Ovom presudom izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 11 mjeseci i istovremeno određeno da se neće izvršiti ukoliko okrivljeni za vrijeme dvije godine ne izvrši novo krivično djelo. Više o tome pogledati slučaj “Barski policajac priznao da je zlostavljao građanina A.M. iz Podgorice” na strani 16 na ovom linku.

Provjerom postupanja službenika policije R.M, Savjet se bavio u još jednom slučaju. Savjet je utvrdio da je Osnovni sud u Ulcinju donio rješenje kojim je usvojio sporazum o priznanju krivice koji je zaključen između tužilaštva i tri okrivljena policijska službenika među kojima je i R.M. U rješenju je navedeno da je R.M. priznao da je počinio četiri krivična djela zlostavljanje. Na ovo rješenje advokat oštećenih je uložio žalbu. Bez obzira na ishod sudskog postupka ostala je nesporna činjenica da su trojica službenika CB Bar, među kojima je i R.M, priznali izvršenje više krivičnih djela. Više o tome pogledati slučaj “Policajci priznali da su zlostavljali građane Ulcinja” na strani 63 na ovom linku

Slučaj ovog službenika diskutovan je i u stalnog dijalogu ovog Savjeta sa Ministrom unutrašnjih poslova zbog čega su preporučene i inicirane promjene i novine u sistemu nagrađivanja policijskih službenika. O tome možete više saznati ovdje.

Pri radu na ovim predmetima Savjet tada nije isključio mogućnost da je od početka postajala jasna namjera da se policijski službenici, iz određenih razloga, oslobode svake vrste odgovornosti na što ukazuje više činjenica, uključujući i podatak da su kazne, koje su bile predviđene osporenim sporazumom, bile uslovne i nijesu odgovarale svrsi izricanja krivičnih sankcija i interesima pravičnosti.

Uzimajući u obzir gore navedene činjenice koje nesporno potvrđuju profesionalnu kompromitaciju kao i svoje iskustvo da rukovodstvo Uprave policije pokazuje riješenost da sprovede promjene i uspostavi kulturu koja se zasniva na profesionalizmu i vrijednostima a kojom se stvara pozitivno percipirani identitet policije u društvu Savjet je preporučio da se policijski službenik R.M. više ne angažuje u interventnim jedinicama.

Uvažavanjem ove preporuke potvrdiće se kredibilitet Uprave policije i unaprijediti borba protiv nekažnjivopsti službenih lica za zlostavljanje građana bez obzira da li se radi o mučenju, nečovječnom i ponižavajućem postupanju i kažnjavanju.