POLICIJA TOLERISALA PIROMANA U SELU SELJANI, PLUŽINE

POLICIJA TOLERISALA PIROMANA U SELU SELJANI, PLUŽINE
01 Nov

POLICIJA TOLERISALA PIROMANA U SELU SELJANI, PLUŽINE

Podgorica/Plužine, 1. novembar 2020. godine - Savjetu za građansku kontrolu rada policije obratili su su mještani sela Seljani, opština Plužine zato što su nezadovoljni radom i rezultatima policijskih službenika povodom prijave piromana i zamolili su građansku kontrolu policije za pomoć. 

Aprila 2020. u tom selu izazvan je požar velikih razmjera. Prema navodima i dostavljenim video snimcima i fotografijama u požaru je izgorjela državna i privatna šuma i imanja. Piroman je prema navodima prijavljen od strane mještana isti dan kad je požar nastao, ali kako tvrde mještani do danas nije privođen u službene prostorije policije niti je od njega prikupljeno odgovarajuće obavještenje. Mještani tvrde da je prijavljna osoba u bliskim rodbinskim vezama sa više službenika policije pa ga oni i štite.

Mještani sela kažu da su zabrinuti i uplašeni takvim postupkom, posebno što nečinjenje policije može podstaći piromane za nastavak paljenja. Kažu da je ista osoba i ranije nanosila štetu selu paleći šumu.

U doba epidemije i mjera koje je prate seljani su tri dana pomagali vatrogascima pri čemu je, kako kaže, bilo nemoguće  držati potrebnu socijalnu distancu. Nekim seljanima, među kojima ima starih i hronično oboljelih, vatrena stihija je stigla do kućnog praga. 

Savjet je  predmetnu pritužbu  uzeo u rad, za njenu obradu zadužio svog člana i tadašnjeg predsjednika, mr Aleksandra Sašu Zekovića, i obratio se Upravi olicije da informiše o slučaju. 

Takođe, Savjet je od direktora Uprave policije zatražio punu profesionalnu posvećenost i hitnost u provjerama, kao i da povratno informiše o preduzetim mjerama i radnjama. Savjet je dostavio Upravu policije dostupnu foto i video dokumentaciju. O tome ovdje: http://kontrolapolicije.me/blog/seljani-tvrde-da-su-nezaštićeni-od-piromana 

Naknadno, komandiru Stanice policije Plužine, na temlju dodatnih obavjštenja od seljana, Savjet je uputio i preporuku da se u sklopu rada na predmetu prikupe obavještenja i od građana M.B., L.S. i M.S.

U odgovoru koji je ovim povodom dostavila Uprava policije, Savjet je informisan da je građanin M.S. dana 10.04.2020. godine prijavio policijskim službenicima da je iz pravca sela Kruševo izbio požar, da se širi ka selu Seljani i prijeti da zahvati kuće i pomoćne objekte, optuživši ovom prilikom R.L. da je isti izazvao, te su policijski službenici sa službenicima Službe za zaštitu i spasavanje Plužine odmah izašli na lice mjesta. O svim aktivnostima policija je upoznala nadležnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću koji je naložio prikupljanje dodatnih obavještenja u skladu sa naredbama Ministarstva zdravlja i mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela. Požar je na ovoj lokaciji bio je aktivan tri dana, obzirom na nepristupačnost terena, a svi angažovani službenici su bili angažovani na terenu do momenta njegove lokalizacije. Požar nije zahvatio kuće i pomoćne objekte na toj lokaciji, ali jeste nisko rastinje i jedan dio šume. Službenici policije su ovim povodom odmah obavili razgovor sa R.L. na okolnosti prijave, a nakon što su se stekli uslovi od njega prikupili obavještenje na zapisnik. Imenovani je u vezi sa iznijetim navodima negirao da je izazvao požar, a u daljem postupanju izvršeno je prikupljanje i obavještenja od građana M. i N.B. i Đ.L. 

Takođe, u odgovoru Uprave policije je navedeno da je obavljen i razgovor sa više lica koja su mogla pružiti obavještenja neophodna za obavljanje policijskih poslova. 

U zaključnici odgovora Uprave policije je navedeno da tvrdnja iz pritužbe o postojanju rodbinskih veza L. sa zaposlenima u Stanici policije Plužine ne odgovara činjeničnom stanju, da je predmet aktivan te da se ovim povodom preduzimaju dalje mjere i radnje. U prilogu odgovora Savjetu su dostavljeni spisi predmeta koji sadrže dokumentaciju prikupljenu u aktuelnoj fazi postupanja službenika policije.

Predmetni odgovor Uprave policije Savjet je dstavio podnosiocu pritužbe na upoznavanje i izjašnjenje.

Podnosilac pritužbe u ime saljana, građanin M.S. u svom izjašnjenju u vezi sa postupanjem policije u konkretnom slučaju isto je ocijenio neodgovornim, korumpirananim kroz sakrivanje i ignorisanje dokaza, jer čovjek koji je zapalio državnu i privatnu šumu i imanja nije priveden i pored izjava i svjedočenja mještana.  

Savjet je konstatovao da komandir stanice policije u Plužinama nije postupio po izdatoj preporuci.

Savjet je ocijenio da policijski službenici u konkretnom slučaju nijesu postupali sa očekivanim proaktivnim pristupom i spremnošću za komunikaciju zbog čega su i izostali konkretni rezultati. 

Zbog svega iznijetog Savjet je ocijenio da postupanje policijskih službenika u Stanici policija Plužine nije bilo adekvatno, profesionalno i efikasno.