NVO: OCIJENITI USTAVNOST MJERA U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA

NVO: OCIJENITI USTAVNOST MJERA U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA
01 Apr

NVO: OCIJENITI USTAVNOST MJERA U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA

Podgorica, 31. mart 2020. godine - Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA) i Institut alternativa (IA) pozvale su Ustavni sud Crne Gore da se uključi da prati ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti u državi, a Ministra zdravlja da obezbijedi da njegove mjere budu preciznije i bolje obrazložene. Ove NVO su to uradile povodom najnovije naredbe Ministra zdravlja koja podrazumijeva dalja ograničenja slobode kretanja građana, uključujući i zabranu okupljanja u privatnim stanovima, i povodom dilema oko pravnog osnova za takve mjere u situaciji kada nije proglašeno vanredno stanje.

Integralno saopštenje ovih NVO dostupno ovdje

Analizu odluke o ograničavanju slobode kretanja uradila je nevladina fondacija “Građanska alijansa” koja je ocijenila da bi Vlada trebala da donosi odluke koje će sa jedne strane štititi zdravlje nacije i istovremeno čuvati ljudska prava ili ih ograničavati proporcionalno i srazmjerno, a sve u javnom interesu.

Analiza je dostupna ovdje

Povodom najnovijih privremenih mjera u borbi protiv zarazne bolesti, posebnu, elektronsku, sjednicu je održao i Savjet za građansku kontrolu rada policije. O tome ovdje.