RAZMOTREN UTICAJ PRIVREMENIH MJERA NA LJUDSKA PRAVA

RAZMOTREN UTICAJ PRIVREMENIH MJERA NA LJUDSKA PRAVA
30 Mar

RAZMOTREN UTICAJ PRIVREMENIH MJERA NA LJUDSKA PRAVA

Podgorica, 30. mart 2020. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije održao je, u punom sastavu, hitnu elektronsku sjednicu povodom najnovijih privremenih mjera zdravstvenih vlasti kojima se u bitnom ograničava sloboda kretanja stanovništva. 

Savjet je prešao na ovaj režim rada zbog aktuelnih vanrednih okolnosti uzrokovanih naporima Vlade i društva u cjelini u borbi protiv zarazne bolesti koranavirusa. 

Povodom održane sjednice predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije mr Aleksandar Saša Zeković nezavisnom dnevniku "Vijesti" i novinarki Jeleni Jovanović je dao ovu izjavu:

Savjet za građansku kontrolu rada policije održao je elektronsku sjednicu na kojoj je razmotren uticaj određenih privremenih mjera na ljudska prava u kontekstu mogućeg postupanja policije. Zabrana okupljanja u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva je ocijenjena kao vrlo restriktivna i kao takva otvara prostor za ozbiljna kršenja ljudskih prava. S tim u vezi je obavljena i konsultacija sa rukovodstvom Uprave policije koje je iskazalo otvorenost za određene preporuke građanskog nadzora kako bi se spriječile zloupotrebe i osiguralo, kao i do sada, profesionalno i odgovorno postupanje policije. Građani se posebno interesuju za moguće intervencije policije u njihovim domovima. Po pravilu niko ne može bez odluke suda ući u stan protiv volje njegovog držaoca. Međutim postoji izuzetak, kroz član 83 Zakona o krivičnom postupku, ako je to neophodno radi sprječavanja vršenja krivičnog djela ili neposrednog hvatanja učinioca krivičnog djela. U tom slučaju je neophodno da postoji razumna odnosno osnovana sumnja za takvu intervenciju policije zasnovana na činjenicama. Savjet je stava da provjere od stana do stana realno, i u smislu kapaciteta, nijesu moguće i potrebne, niti je to intencija uvedenih privremenih mjera. Savjet će u saradnji sa Odjeljenjem za analitiku i unaprjeđenje rada policije Uprave policije, Direktoratom za nadzor MUP Crne Gore i civilnim društvom raditi na kreiranju odgovarajućih smjernica za postupanje policije.

 Categories: SJEDNICE, KONTROLAPOLICIJE