NEKVALITETNI ODGOVORI UPRAVE POLICIJE PODRIVAJU KREDIBILITET GRAĐANSKOG NADZORA

NEKVALITETNI ODGOVORI UPRAVE POLICIJE PODRIVAJU KREDIBILITET GRAĐANSKOG NADZORA
19 Mar

NEKVALITETNI ODGOVORI UPRAVE POLICIJE PODRIVAJU KREDIBILITET GRAĐANSKOG NADZORA

Podgorica/Ulcinj, 19. mart 2021. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije postupa po pritužbi građanina B.H. iz Ulcinja koji se požalio na postupanje policijskog službenika A.G. iz Odjeljenja bezbjednosti (OB) Ulcinj.

Gospodin B.H. je naveo da je policijski inspektor OB Ulcinj A.G. dana 31.01.2021. pokušao neovlašćeni ulazak u Konobu „Hasanaga“, objekat u vlasništvu podnosioca pritužbe, na  način što je više puta silom pokušao otvoriti zatvorena vrata. O tome je Savjetu priložio video snimak. O pritužbi detaljnije ovdje: http://kontrolapolicije.me/blog/ulcinj-zatre%C5%BEena-provjera-postupanja-policijskog-inspektora

Uprava policija je informisala da je OB Ulcinj, 4. 02. 2021, dostavijen dopis Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Ulcinju radi postupanja po krivičnoj prijavi koju je podnio građanin B.H. protiv policijskog službenika A.G. zbog krivičnih djela teška krađa u pokušaju i zloupotreba službenog položaja. O prijemu dopisa ODT obaviješteno je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije MUP Crne Gore. Saopšteno je i da su službenici policije prikupili obavještenja od A.G. i B.H. koja su dostavljena, 8. 02. 2021, ODT u Ulcinju na dalje postupanje i odlučivanje.

Uprava policije je dalje informisala Savjet da je postupajući po naredbi Osnovnog suda u Ulcinju, 28. 02. 2021 oko 20 sati,  izvršen pretres objekta “Konoba Hasanagaj” kada su policijski službenici u objektu zatekli više osoba: B.H, G.C, S.T. i A.Lj, koji su se nalazili za stolom sa špilovima karata i novcem na istom u namijenjen, kako se sumnja, da započnu kockanje. Tom prilikom su od B.H. privremeno oduzeti: tri kutije sa žetonima četiri dupla špila karata i devet kockarskih kocki, mobiini telefon i dvije novčanice u apoenima od 50 eura.           Protiv lica B.H. je podnijeta krivična prijava zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti i neovlašćenog organizovanja igara na sreću. Savjet je ovaj odgovor direktora Uprave policije dostavio podnosiocu pritužbe na upoznavanje i izjašnjenje.

Savjet je izrazio nezadovoljstvo kvalitetom odgovora direktora Uprave policije iz razloga što nije pružena nijedna potrebna informacija neophodna za izjašnjenje građanskog nadzora policije. Savjet je očekivao, shodno dosadašnjoj praksi, da direktor Uprave policije naloži potrebne provjere postupanja policijskog službenika A.G. i pregled video snimka koji je građanin B.H. dostavio. Nije dostavljeno, što je posebno neprihvatljivo, ni izjašnjenje samog pol. službenika A.G.

Savjet je konstatovao da se odgovori ovakve i slične sadržine iz Uprave policije negativno odražavaju na povjerenje javnosti i istima se obesmišljava potreba građana da se uopšte i obraćaju građanskom nadzoru policije.

Savjet je pozvao direktora Uprave policije Zorana Brđanina da naloži pregled dostavljenog video snimka i jasno se izjasni da li je pol. službenik A.G. u konkretnom slučaju postupio profesionalno ili nije, po čijem je naređenju postupao, zašto je izlazio na objekat vlasništvo podnosioca pritužbe, da li je to bilo neophodno.

Savjet je zatražio da se saopšti, kako je to bila i dosadašnja praksa, konkretna ocjena starješine iz OB Ulcinj i direktora Uprave policije da li je postupanje službenika A.G. bilo profesionalno.