ODRŽANA ČETVRTA SJEDNICA SAVJETA ZA GRAĐANSKU KONTROLU POLICIJE

ODRŽANA ČETVRTA SJEDNICA SAVJETA ZA GRAĐANSKU KONTROLU POLICIJE
15 Apr

ODRŽANA ČETVRTA SJEDNICA SAVJETA ZA GRAĐANSKU KONTROLU POLICIJE

Podgorica, 15. april 2016. godine - U Skupštini Crne Gore održana je 4. redovna sjednica Savjeta za građansku kontrolu policije kojom je predsjedavao mr Aleksandar Saša Zeković, predsjednik Savjeta.

Razmatrano je ukupno devet predmeta od kojih je kod njih šest zaključen dalji rad.

Savjet je ocijenio da primjena policijskih ovlašćenja prema građanima V.D., Lj. S. i V.V. nije bila profesionalna tokom otobarskih protestnih događaja (2015). Savjet je s tim u vezi usvojio preporuku prema Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore da se, do daljnjeg, stavi van upotrebe gumena municija. Detaljan tekst ovog i drugih zaključaka dostupan je u rubrici “Ocjene, preporuke i izvještaji”.

Savjet je ocijenio da policijska organizacija mora unaprijediti obrazovnu i fizičku dopstupnost za osobe sa invaliditetom (OSI) i da se bez daljeg odlaganja treba pristupiti zapošljavanju kvalifikovanih OSI u MUP Crne Gore.

Savjet je konstatovao da su načelnik i službenici OB Tivat - konsultujući, po sopstvenoj inicijativi, nadležnog državnog tužioca i obavljajući službeni razgovor sa građaninom M.J. - blagovremeno i profesionalno primijenili data policijska ovlašćenja ističući na ispoljeni način značaj preventivnog rada policije a povodom prijetnji, javno upućenih, prema aktivistima lokalne NVO “TAA”.

Savjet je ocijenio da je postupanje službenika Odjeljenja bezbjednosti kriminalističke policije CB Podgorica povodom prijave građanina A.T., ruskog državljanina, bilo blagovremeno i profesionalno.

Savjet se upoznao sa do sada preduzetim radnjama od strane policijskih službenika CB Podgorica i CB Budva i zaključio da će nastaviti da prati postupanje policije povodom prijave NVO “Arka Montenegro”.

Savjet je na osnovu dostupnih i raspoloživih informacija ocijenio da je postupanje službenika Sektora kriminalističke policije, službenika Sektora granične policije, službenika CB Podgorica i službenika Posebne jedinice policije bilo blagovremeno i profesionalno prilikom otkazivanja boravka u Crnoj Gori grupi od 58 stranih državljana.