SAVJET ĆE I DALJE PARTNERSKI DOPRINOSITI NOVOJ POLICIJSKOJ KULTURU

SAVJET ĆE I DALJE PARTNERSKI DOPRINOSITI NOVOJ POLICIJSKOJ KULTURU
28 Dec

SAVJET ĆE I DALJE PARTNERSKI DOPRINOSITI NOVOJ POLICIJSKOJ KULTURU

Podgorica, 28. decembar 2015. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije održao je danas poslednju sjednicu u ovom sazivu. Razmotrano je i zaključen rad na ukupno 16 predmeta koji se odnose na policijsku praksu i primjenu policijskih ovlašćenja.

Savjet je ocijenio da je primjena policijskih ovlašćenja, službenika CB Podgorica, prema građaninu B.B. iz Podgorice bila prekomjerna.

Takođe, postupajući po dvije pritužbe nevladine organizacije “LGBT Forum Progres”, iz Podgorice, Savjet je ustanovio povredu prava u vezi sa primjenom policijskih ovlašćenja od strane službenika CB Budva i CB Nikšić. Savjet je povodom pritužbi građana u vezi sa upotrebom hemijskih sredstva preporučio Ministrastvu unutrašnjih poslova da organizuje okrugli sto kako bi se, uz učešće odgovarajućih stručnjaka, zainteresovane javnosti, posebno predstavnika političkih partija i građanskih udruženja, na stručan način vodio dijalog o upotrebi suzavca tokom oktobarskih protestnih okupljanja.

Savjet se na današnjoj sjednici upoznao sa Zapisnikom o nadzoru Odjeka za nadzor Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. Konstatovano je da je izvršen nadzor nad sprovođenjem zaštite ličnih podataka i da u sprovedenom postupku nije utvrđena povreda odredbi Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Inicijativu za nadzor nad Savjetom pokrenuo je Ministar unutrašnjih poslova. Savjet je ocijenio da je objava Izvještaja o upotrebi sredstva prinude tokom protestnih okupljanja bila u interesu javnosti i odbrane ukupnog kredibiliteta policije. Savjet ostaje snažno posvećen partner građana, Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije za izgradnju nove policijske kulture na koju će demokratska javnost i državni organi koje se bave istragama uvjek moći računati.

Savjet je u ovoj godini radio na preko 120 pritužbi i sopstevnih inicijativa.

Članovi Savjeta u ovom sazivi bili su akademik prof.dr Dragan Radonjić, advokat Jovan Poleksić, mr Aleksandar Saša Zeković, dr Đoko Jočić i dr Branislav Radulović.

Dosadašnji članovi Savjeta upućuju zahvalnost javnosti i građanima Crne Gore na ukazanom povjerenju.