ZASIJEDAO SAVJET ZA GRAĐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE

ZASIJEDAO SAVJET ZA GRAĐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE
19 Nov

ZASIJEDAO SAVJET ZA GRAĐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE

Savjet za građansku kontrolu policije, u daljem tekstu Savjet, održao je 56. sjednicu danas, 19. novembra 2015. godine godine, u Skupštini Crne Gore, u sastavu akademik prof.dr Dragan Radonjić, dr Đoko Jočić, mr Aleksandar Saša Zeković, dr Branislav Radulović i Jovan Poleksić

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Savjeta mr Aleksandar Saša Zeković.

Na sjednici je diskutovano 14 predmeta koje prate pritužbe u vezi sa policijskim postupanjem.

Nakon pribavljenih informacija, dodatnih izjašnjenja, provedenog postupka i obavljene rasprave Savjet je utvrdio prekoračenje policijskih ovlašćenja u ovim slučajevima:

1.    Prema građaninu N.B., odborniku Skupštine Glavnog grada Podgorica, čije je motorno vozilo, pošto je lišen slobode, službenom palicom demolirao policijski službenik. Savjet je to ustanovio na osnovu video snimka na kojem se jasno vidi policijski službenik koji se kretao oko vozila, s lijeva na desno, i po istom, više puta, udario službenom palicom. Konkretno postupanje policijskog službenika je zabilježeno od prve do desete sekunde trajanja predmetnog snimka, čime je isti prekoračio policijska ovlašćenja. Na insistiranje Savjeta u odgovoru Uprave policije nije saopšten identitet policijskog službenika koji vrši nedozvoljene radnje. U konkretnom slučaju Savjet je postupao po pritužbi nevladine organizacije “Građanska Alijansa”.

2.    Prema građanima A.R., D.Š. i M.R., svi iz Kolašina, koji su se nalazili u putničkom motornom vozilu, a koje su policijski službenici, zaustavili kod nekadašnjeg bioskopa “Kultura” u Podgorici, prebili i pri tome palicama oštetili vozilo marke “Toyota Yaris” vlasništvo sestre A.R. Nakon što su jednom od grašana naredili da uklonili vozilo sa kolovoza policijski službenici su se udaljili sa lica mjesta. Savjet je u ovom slučaju ustanovio prekoračenje policijskih ovlašćenja i ozbiljnu povredu ličnog dostojanstva i imovine građana. U trenutku primjene policijskih ovlašćenja ovi građani nisu pružali otpor i poštovali su izdata naređenja. U konkretnom slučaju Savjet je postupao po pritužbi NVO “Inicijativa mladih za ljudskih prava”.

3.    Prema građaninu G.P. iz Podgorice kojeg je policijski džip oborio, dok je bježao, na početku ulice “Slobode”. Ovog građanina su potom pretukli policisjki službenici, iz drugog vozila - kombija. Savjet je konstatovao zabrinjavjuće postupanje prema ovom građaninu, koja je zadobio niz povreda, i utvrdio prekoračenje policijskih ovalšćenja. Ovaj građanin je govorio na javnom svjedočenju koje je u formi tribine organizovala grupa građana “Građanski” a na kojoj je učestvovao Savjet za građansku kontrolu rada policije.U konkretnom slučaju Savjet je postupao po pritužbi NVO “Inicijativa mladih za ljudskih prava”.

4.    Prema građaninu D.D. iz Podgorice, koji je sa svojim roditeljima bio na protestu dana 24.oktobra 2015. godine i kojem nije omogućeno da napusti centar grada i uputi se svojoj kući. Njemu je, dok je mirno koračao prišla grupa policijskih službenika i pretukla ga. Udarali su ga palicama po glavi i tijelu. Jedan od policijskih službenika ga je uhvatio za ruku i izvukao od grupe kolega, dogurao do kraja parka i rekao mu da bježi.  Savjet je ustanovio prekoračenje policiskih ovlašćenja. U konkretnom slučaju Savjet je postupao po pritužbi NVO “Inicijativa mladih za ljudskih prava”.

5.    Prema grupi novinara, snimatelja i fotoreportera koji su izvještavli sa protesta dana 24. oktobra 2015. godine a koji su se nalazili u ulici Stanka Dragojevića. Uprkos otežanim okolnostima u kojima je policija djelovala, Savjet je konstatovao da je upotreba hemijskih sredstava bila nedovoljno obazriva i neselektivna u konkretnom slučaju. U konkretnom slučaju Savjet je postupao po pritužbi Sindikata medija Crne Gore.

 
Savjet je današnjoj sjednici zaključio i rad na slučaju građana V.P. i I.P., iz Podgorice, koji su se Savjetu obratili preko NVO “Građanska Alijansa”. U toku postupka oni su odsutali od pritužbe ali je Savjet rad, zbog važnosti slučaja, nastavio po soptvenoj inicijativi. Savjet u konkretnom slučaju nije mogao izdati konkretnu ocjenu o primjeni policijskih ovlašćenja jer su građani, u toku postupka, odustali od ranijih pritužbi na račun policijskih službenika što je otežalo postupanje i rad. Situacija koju je ustanovio Savjet, posebno imajući u vidu ozbiljnost povreda kod oštečćenih, jeste zabrinjavajuća i Savjet očekuje da se osnaže istražne radnje u cilju identifikacije izvršilaca ovog krivičnog djela. Savjet za građansku kontrolu rada policije koristi i ovu priliku da istakne suštinsku važnost prava na nepovredivost ljudskog dostojanstva i fizičkog integriteta i podsjeća, nezavisno od ovog slučaja, da su se u ranijoj praksi često dešavali pritisci na žrtve torture odnosno oštećene i svjedoke kao i prijetnje njihovim krivičnopravnim progonom.

Savjet je odložio raspravu o pozivanju građana i novinara, uoči nedavnih protesta, na informativne razgovore, a po kojem postupa po sopstvenoj inicijativi.

Savjet je utvrdio da su policijski službenici profesionalno primjenjivali ovlašćenja prema građanima S.P. iz Podgorice i M. M. iz Kolašina.

Određene usvojene ocjene i zaključci Savjeta već su dostupni na ovom linku.

P R E D S J E D N I K
mr Aleksandar Saša Zeković