ODRŽANA SJEDNICA SAVJETA ZA GRAĐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE

ODRŽANA SJEDNICA SAVJETA ZA GRAĐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE
20 Oct

ODRŽANA SJEDNICA SAVJETA ZA GRAĐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE

Podgorica, 20. oktobar 2015. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije, u punom sastavu, održao je danas u Skupštini Crne Gore vanrednu sjednicu.
 
Na sjednici je razmatrana primjena policijskih ovlašćenja prilikom održavanja protesta asocijacije političkih partija "Demokratski front" i prilikom ostalih okupljanja građana nakon toga.
 
U radu sjednice, shodno pozivu, učestvovali su pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević i rukovodilac Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije Ministarstva unutrašnjih poslova Drago Spičanović.
 
Oni su Savjet informisali o svim preduzetim aktivnostima Uprave policije, posebno o aktivnostima u domenu utvrđivanja prekoračenja policijskih ovlašćenja a odgovarali su i na brojna pitanja svih članova Savjeta. 
 
Rukovodilac Odjeljenja za unutrašnju kontrolu rada policije, u svom izlaganju, istakao je proaktivnu djelovanje unutrašnje kontrole policije kako kroz terensko prisustvo i opservaciju primjene policijskih ovlašćenja tako i kroz pregled snimaka Uprave policije, medija i samih učesnika javnih okupljanja. 
 
Kompletan tok sjednice pratio je posmatrač Delegacije Evropske Unije u Podgorici.
 
Savjet je uzeo u rad:
 
  • obavještenje poslanika Milutina Đukanovića o navodnom maskiranju policijskih službenika (priložio u elektronskom obraćanju Savjetu jednu fotografiju), 
  • pritužbu novinara Dražena Živkovića koji je ukazao da mu postupajući policijski službenik, koji, prema navodima, nije profesionalno postupao i nije se adekvatno legitimisao, nije omogućio da nesmetano obavlja svoj novinarski posao. 
  • pritužbu nevladine organizacije (NVO) “Građanska alijansa” koja je ukazala na postupanje policije prema novinaru Draženu Živkoviću i na slučaj građanina Nikole Bajčetića čije je vozilo, pošto je lišen slobode, službenom palicom demolirao policijski službenik. Ova NVO podsjetila je Savjet na raniju odluku Ustavu suda kojom su pojedine odredbe Zakona o javnim okupljanjima nisu u skladu s Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i zatražila da se Savjet odredi prema policijskoj praksi.
 
Savjet će organizovati kolektivnu konsultaciju svih tijela koje se bave prevencijom torture i praćenjem policijskog postupanja kako bi se prije svega promovisala snažna posvećenost i dostupnost istih svim građanima, koji imaju primjedbe, da koriste mehanizme zaštite svojih prava kada je riječ o postupanju policije. Savjet će biti pokrovitelj, u Skupštini Crne Gore, zajedničkih konsultacija zamjenice Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, predsjednika Etičkog odbora Uprave policije, rukovodioca Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije i predsjednika Savjeta za građansku kontrolu rada policije. Ovu inicijativu prethodno su podržali Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković, i Ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević.
 
Savjet je posebnu pažnju, na sjednici, posvetio odnosu policijskih službenika, tokom javnih okupljanja, prema novinarima i drugim medijskim radnicima. Savjet je u tom kontekstu posebno cijenio dostupni video materijal. S tim u vezi Savjet je usvojio preporuku, prema Upravi policiji, da policijski službenici omoguće, pri svim javnim okupljanjima, nesmetan rad medija i prisustvo novinara i da se suzdrži od bespotrebnog ograničavanja njihove slobode kretanja ili izvještavanja. Omogućavanje profesionalnog rada novinara, i drugih medijskih djelatnika, i njihovo izvještavanje sa javnih okupljanja je u interesu javnosti i same policijske organizacije kada je riječ o policijskom postupanju i primjeni policijskih ovlašćenja. Obzirom na informacije iz Uprave policije, Savjet preporučuje novinarima, urednicima, medijskim i novinarskim asocijacijama, da razmotre korisne primjere iz uporedne prakse kako bi vidljivost medija i štampe na javnim okupljanjima, posebno onim koje prati tenzija, bila unapređenja. S tim u vezi Savjet poziva Upravu policije da inicira neposredan dijalog i komunikaciju sa medijskim i novinarskim asocijacijama kako bi se preventivno djelovalo na moguće nesporazume i onemogućavanje medija da nesmetano izvještavaju i obavljaju svoj legitiman i društveno izuzetno važan rad. 
 
 
PREDSJEDNIK
 
mr Aleksandar Saša Zeković
 
Fotografije sa sjednice: 1  i  2