53. Sjednica - Povodom medijskih navoda o bjekstvu dvije osobe

53. Sjednica - Povodom medijskih navoda o bjekstvu dvije osobe
01 Jul

53. Sjednica - Povodom medijskih navoda o bjekstvu dvije osobe

 

Slika-2015-07-01-1Savjet za građansku kontrolu policije, u daljem tekstu Savjet, na 53-oj sjednici održanoj 30. juna 2015. godine godine, u sastavu akademik prof.dr Dragan Radonjić, dr Đoko Jočić, mr Aleksandar Saša Zeković i Jovan Poleksić, postupajući po sopstvenoj inicijativi a povodom medijskih navoda o bjekstvu dvije osobe prema kojima se postupalo po međunarodnoj potjernici, nakon pribavljenih informacija, provedenog postupka i obavljene rasprave usvojio je:

 

.

Z A K LJ U Č A K

1. Povodom medijski objavljene informacije da su dvije osobe prema kojima se postupalo po međunarodnoj potjernici, dana 6. juna 2015. godine, prilikom odvođenja kod sudije Višeg suda u Podgorici uspjeli da pobjegnu, Savjet je, na svoju inicijativu, uputio zahtjev Upravi policije da informiše o incidentu.

2. Savjet je posebno iskazao interesovanje da se izvrše provjere da li su policijski službenici koji su kritičnom prilikom ove osobe sprovodili kod sudije Višeg suda, adekvatno i profesionalno primjenjivali policijska ovlašćenja.

3. Interesovanje Savjeta u konkretnom slučaju išlo je i u pravcu porijekla povreda na glavi i tijelu, prema pisanju medija, kod jednog od ovih lica.

4. Direktor Uprave policije pružio je Savjetu, dana 24. juna 2015. godine, detaljnu  informaciju o kompletnom incidentu.

5. Precizirano je da su dvojica policijskih službenika, čije identitet nije saopšten, koji su bili angažovani na privodu lica lišenih slobode E.B. i A.P., obojica državljani Albanije, prema kojima se postupalo po međunarodnoj potjernici, propustili da preduzmu mjere i radnje adekvatnog obezbjeđenja i da su E.B. i A.P. iskoristili nepažnju policijskih službenika i pobjegli prilikom izlaska iz službenog vozila kod zgrade Višeg suda. Nakon kraće potrage, jedna osoba je pronađena, lišena slobode i privedena kod istražnog sudije Višeg suda, dok se za drugom osobom i dalje traga.

6.Povodom navoda o postojanju povreda kod ovih osoba Savjet je informisan da su izvšene provjere u nadležnoj stanici policije za dežurstvo CB Podgorica i da u službenim evidencijama nema konstatacija o povredama zadržanih lica. Evidentirano je da je E.B., nakon lišenja slobode, na njegov zahtjev, u vrijeme saslušanja kod istražnog sudije, ukazana ljekarska pomoć ali zbog dehidriranosti organizma a ne zbog povreda glave ili tijela.

7. Nakon obavljene rasprave Savjet je usvojio zaključak da primjena policijskih ovlašćenja u konkretnom slučaju nije bila profesionalna i adekvatna i pozdravio odluku direktora Uprave policije da se protiv postupajućih policijskih službenika pokrene disciplinski postupak zbog teže povrede radne dužnosti. 

 SAVJET ZA GRAĐANSKU KONTROLU

RADA POLICIJE

                                                                                                                                                   Slika-2015-07-01-2
 

 Categories: SJEDNICE, Anonymous (not verified)