IZABRAN NOVI PREDSJEDNIK SAVJETA ZA GRAĐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE

IZABRAN NOVI PREDSJEDNIK SAVJETA ZA GRAĐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE
27 Jan

IZABRAN NOVI PREDSJEDNIK SAVJETA ZA GRAĐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE

Podgorica, 27. januar 2015. godine - Na današnjoj, 49. toj sjednici Savjeta za građansku kontrolu rada policije MR ALEKSANDAR SAŠA ZEKOVIĆ izabran je za novog predsjednika Savjeta.

Savjet za građansku kontrolu rada policije ustanovljen je Zakonom o unutrašnjim poslovima kao svojevrsni kolektivni ombudsman specijalizovan za pitanja policije. Savjet ocjenjuje primjenu policijskih ovlašćenja radi zaštite ljudskih prava i sloboda, prati i poboljšava, u tom kontekstu, praksu poštovanja ljudskih prava u slučaju primjene policijskih ovlašćenja.

Dosadašnji predsjednici Savjeta, od njegovog osnivanja, 2005. godine, bili su PRIMARIJUS DR ĐOKO JOČIĆ, AKADEMIK PROF. DR DRAGAN RADONJIĆ I ADVOKAT JOVAN POLEKSIĆ.

Novoizabrani predsjednik Savjeta Zeković profesionalnim monitorinog policije bavi se od 2000. godine. Koordinirao je programima reforme policije i jačanja njenih kapaciteta za komunikaciju i saradnju sa građanima i različitim manjinskim zajednicama. Bio je istraživač kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori, koordinator kancelarije i istraživač Fonda za humanitarno pravo, programski direktor Centra za građansko obrazovanje, direktor Fondacije za stipendiranje Roma i predsjednik Upravnog odbora “LGBT Foruma Progres”. Osnivač je Instituta “Alternativa”. (Ko)autor je preko trideset stručnjih knjiga iz oblasti ljudskih prava kao i dva zvanična školska udžbenika.

Na današnjoj sjednici razmatrano je ukupno sedam predmeta dok je rad na jednom predmetu zaključen usvajanjem odgovarajuće ocjene i zaključka.