ZLOSTAVLJANJE ŽIVOTINJE: POLICIJA U PLAVU POSTUPALA BLAGOVREMENO I PROFESIONALNO

ZLOSTAVLJANJE ŽIVOTINJE: POLICIJA U PLAVU POSTUPALA BLAGOVREMENO I PROFESIONALNO
06 May

ZLOSTAVLJANJE ŽIVOTINJE: POLICIJA U PLAVU POSTUPALA BLAGOVREMENO I PROFESIONALNO

Podgorica/Plav, 6. maj 2020. godine - Savjetu za građansku kontrolu rada policije obratile su se nevladine organizacije (NVO) “Arka Montenegro”, “Pokret Levijatan” i “Kuća životinja” kako bi se pratilo i provjerilo postupanje policije povodom prijave podnijete protiv D.R. iz Plava, koji, prema navodima ovih NVO, u kontinuitetu zlostavlja životinje.

Savjet je Upravi policije dostavio, zbog daljeg postupanja, dodatne informacije u vezi sa imenovanim licem i događaja koji se dovodi u vezu sa istim, kako bi se olakšala njegova identfikacija i procesuiranje

Savjet je od Uprave policije zatražio profesionalnu posvećenost i hitnost u postupanju, kao i povratnu informaciju o preduzetim mjerama i radnjama

Savjet je sa načelnikom Odjeljenja bezbjednosti (OB) Plav Džemalom Šabotićem uspostavio neposrednu komunikaciju koja je bila stalna tokom rada policije na slučaju kao i tokom trajanja postupka građanske kontrole.

Policijski službenici OB Plav su samostalno, po saznanju o objavljivanju video zapisa na društvenim mrežama, preduzeli mjere i radnje na identifikaciji lokacije i lica - vlasnika pasa rase kangal bijele boje i druge. Prijem materijala iz Savjeta pomogao je policijskim službenicima da brzo identifikuje lice D.R. koje je objavilo video zapis i lokaciju na kojoj je nastao video zapis. Istog dana, 28.04.2020, u 09,18h je telefonskim putem obaviješten Osnovni državni tužilac (ODT) u Plavu, a već u 09,22h, istog dana, u kancelariji ODT u Plavu istom je pokazan video zapis. ODT je naložio da mu se sačini i video zapis događaja na odgovarajućem formatu. ODT u Plavu je upoznat da je video zapis sačinio i objavio stariji maloljetnik D.R. a da se događaj desio prethodnog dana u mjestu Rudo Polje bb u Plavu. Takođe, ODT je upoznat da su policijski službenici OB Plav pozvali telefonskim putem jednog od roditelja da sa maloljetnim D.R. dođu u prostorije OB Plav radi prikupljanja obavještenja na okolnosti nastanka snimka, kao i cjelokupnog događaja prikazanog na istom. O događaju je takođe obaviješten i Centar za socijalni rad u Plavu, čiji je službenik prisustvovao prikupljanju obavještenja od imenovanog maloljetnika u prisustvu roditelja i inspektora za maloljetnike. Tokom prikuljanja obavještenja od D.R. policijski službenici OB Plav su dobili saznanje da su pored njega spornom događaju prisustvovali i njegov mlađi brat D.R. i sin vlasnika pasa - kangala, dijete xx, od kojih su takođe prikupljena obavještenja po gore navedenoj proceduri. ODT u Plavu je po saznanju policijskih službenika dobio ostale pristigle prijave elektronskim putem nešto poslije 10h. 

Nakon preduzetih mjera i radnji postupajući policijski inspektor je ODT u Plavu lično dostavio zapisnike o prikupljenim obavještenjima od navedenih lica, koji se nakon čitanja istih, 28.04.2020 godine, izjasnio da u radnjama D.R. i drugih nema elemenata bića krivičnog djela krivičnog djela ubijanje i mučenje životinja, ni drugog krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. 

Postupajući inspektor je sačinio službenu zabilješku o upoznavanju i konsultacijama sa ODT u Plavu i sačinio telegram prema Upravi policije o postupanju u navedenom predmetu.

U odnosu na činjenicu da na jednoj javno objavljenoj fotografiji konkretno maloljetno lice pozira sa pištoljem u ruci, policijski službenici OB Plav su provjerili i tu okolnost i utvrdili da se radi o svadbarskom pištolju.

Načelnik OB Plav je o svim fazama postupka uredno obavještavao Savjet koji je prikladno o svemu, 28. aprila 2020, obavijestio zainteresovanu javnost. 

Savjet nema zakonski osnov da komentariše postupanje tužilačke organizacije ili centara za socijalni rad a u odnosu na postupanje policijskih službenika OB Plav ocjenjuje da su postupali blagovremeno, efikasno i i profesionalno.

Sa svojom ocjenom i nalazima Savjet je obavijestio javnost nakon čega je uslijedila profesionalna i javna reakcija Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kao i NVO - Arka Montenegro, Prijatelji životinja Bar, Kuća životinja i drugih.

Kao rezultat toga vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore je odmah zatražio od rukovodioca Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, koje je nadležno za ODT u Plavu, da utvrdi da li su u ovom predmetu preduzete sve neophodne mjere i radnje i da li je u predmetu donijeta zakonita i pravilna odluka. 

Savjet je, na osnovu dostupnih informacija, konstatovao da je, 29. aprila 2020. godine, ODT u Plavu pokrenulo postupak prema dva maloljetna lica zbog krivičnog djela – ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa.

Savjet je konstatovao, na osnovu dostupnih informacija, da o izmjeni svoje ranije ocjene i odluke, ODT u Plavu do danas nije službeno obavijestilo OB Plav.