ZBRINUTI ŽIVOTINJE ČIJI SE VLASNICI LIŠAVAJU SLOBODE

ZBRINUTI ŽIVOTINJE ČIJI SE VLASNICI LIŠAVAJU SLOBODE
09 Oct

ZBRINUTI ŽIVOTINJE ČIJI SE VLASNICI LIŠAVAJU SLOBODE

Savjetu za građansku kontrolu rada policije se obratila NVO „Kuća životinja“ i ukazala na nedavni događaj kada su prilikom lišavanja slobode dvojice građana u Podgorici njihovi psi, čiji su oni vlasnici, ostavljeni na ulici bez zaštite i brige. Zahvaljujući građanima koji su na lice mjesta posmatrali hapšenje psi su zadržani i odvedeni u sklonište ove NVO a potom u zvanični azil kojim rukovodi Glavni grad Podgorica.

                Savjet je direktoru Upravu policije uputio preporuku da kod Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, u čijoj je nadležnosti i zaštita dobrobiti životinja, inicirate donošenje posebnog Protokola kojim bi se definisalo postupanje nadležnih službi, prvenstveno opštinskih, u slučajevima kada zbog profesionalne primjene policijskih ovlašćenja ili kada policija postupa po zahtjevu drugih državnih organa prema građanima koji su vlasnici životinja a koji zbog primjene zakona ostaju lišeni odgovorajuće brige i zaštite. 

                Protokol treba da uključi ne samo kućne ljubimce nego i domaće životinje u sklopu porodičnog gazdinstva. 

                Protokolom se trebaju prepoznati situacije kada se vlasnik životinje privodi/lišava slobode zbog izvršenja nekog krivičnog djela, upućuje/odvodi na izdržavanje zatvorskle kazne, prinudno dovodi na sud, upućuje u karantin ili je vlasnik životinje preminuo.

                Policijski službenik bi profesionalnim postupanjem, koji uključuje i inicirani Protokol, prilikom primjene svojih ovlašćenja pozvao odgovarajuću/nadležnu službu i obavijestio o konkretnoj situaciji i zatražiio njihovo postupanje u interesu zaštite dobrobiti životinja.