ZATRAŽENO IZJAŠANJENJE SLUŽBENIKA R.O. I DRŽANJE PIŠTOLJA U RUCI

ZATRAŽENO IZJAŠANJENJE SLUŽBENIKA R.O. I DRŽANJE PIŠTOLJA U RUCI
25 Oct

ZATRAŽENO IZJAŠANJENJE SLUŽBENIKA R.O. I DRŽANJE PIŠTOLJA U RUCI

Podgorica/Tivat, 25. oktobar 2021. godine - Savjetu za građansku kontrolu rada policije se obratio “Crnogorski helsinški odbor” koji je zatražio provjeru postupanje policijskih službenika u situaciji sa ovog snimka koja se dogodila u području nadležnosti Centra bezbjednosti Herceg Novi i oglašavanje Uprave policije tim povodom.

 

Nakon javne prozivke aktivista Crnogorskog helsinškog odbora oglasila se Uprava policije saopštenjem koje je dostupno na ovom linku

 

Savjet je pritužbu uzeo u rad i istom zadužio, u svojstvu obrađivača i izvjestioca, predsjednika Savjeta Zorana Čelebića.

 

Savjet za građansku kontrolu rada policije je od direktora Uprave policije Zorana Brđanina zatražio pisano izjašnjenje policijskog službenika R.O. povodom konkretnog incidenta i njegovog postupanja prema građaninu sa snimka kao i izjašnjenje pretpostavljenog starješine(a) policijskih službenika sa snimka o upotrijebljenim sredstvima prinude pri čemu je Savjet posebno zahtijevao razjašnjenje situacije i okolnosti koje pokazuje sami snimak a odnose se na činjenicu da jedan od policijskih službenika u ruci drži pištolj čija cijev često nije uz tijelo niti je okrenuta ka zemlji.

 

Zatražena je hitnost u postupanju Uprave policije.