ZATRAŽENA PROVJERA ODLUKE POLICIJE O TOTALNOJ ZABRANI SAOBRAĆAJA PREMA CETINJU

ZATRAŽENA PROVJERA ODLUKE POLICIJE O TOTALNOJ ZABRANI SAOBRAĆAJA PREMA CETINJU
09 Sep

ZATRAŽENA PROVJERA ODLUKE POLICIJE O TOTALNOJ ZABRANI SAOBRAĆAJA PREMA CETINJU

Gospodin Miodrag Vlahović, građanin iz Podgorice, predsjednik Crngorskog helsinškog odbora u osnivanju, obratio se pritužbom Savjetu za građansku kontrolu rada policije, zato što je brojnim građanima i njemu lično, dana 4. septrembra 2021. godine, Uprava policije Crne Gore onemogućila kretanje iz Podgorice na Cetinje. 

Gospodin Vlahović je zatraio da se provjeri da li su time policijski službenici postupali u skladu sa pozitivnim propisima i svojim ovlašćenjima te da li došlo do povrede prava građana u smislu nezakonitog ograničavanja slobode kretanja, slobode izražavanja i prava na mirno okupljanje.

“Naime, dana 4. septembra 2021. godine, brojni građani, među kojima sam i ja, ostali su zaglavljeni u koloni vozila u Donjoj Gorici jer im službenici Uprave policije nijesu dozvolili dalje kretanje u pravcu Cetinja i primorja. O tome su pisali svi mediji i objavljeno je na desetina fotografija i snimaka koji potvrđuju takvo postupanje policije, kako 4. tako i 5. septembra, ali je fokus moje pažnje na 4. septembar ove godine” naveo je Vlahović u pritužbi.

“Molim da provjerite da li je odluka Uprava policije o oduzimanju tj. ograničavanju slobode kretanje osnovana i opravdana pri čemu molim da posebno cijenite okolnost da službenici Uprave policije prisutnim građanima nijesu pružili nikakvo usmeno obrazloženje, niti predočili pisanu odluku o ograničavanju kretanja” zaključio je Vlahović u svojoj pritužbi i zatražio da u postupku građanske kontrole bude tretiran pod punim identitetom.

Savjet je pozvao Upravu policije da se izjasni o primjedba građanina gospodina Vlahovića u najkraćem roku. 

Predmet, u svojstvu obrađivača i izvjestioca, zadužio je prof. dr Dražen Cerović, član Savjeta. 

Savjet je zatražio od direktora Uprave policije da precizira ko je donio odluku o totalnom zatvaranju saobraćaja prema Cetinju, na osnovu kojih propisa i posebno da li je ta mjera bila proporcionalna cilju koji se želio postići.