Zaključak Savjeta o postupanju UP povodom demonstracija zbog usvajanja izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Zaključak Savjeta o postupanju UP povodom demonstracija zbog usvajanja izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti
13 Apr

Zaključak Savjeta o postupanju UP povodom demonstracija zbog usvajanja izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Na sopstvenu inicijativu, Savjet za građansku kontrolu rada policije sljedeći praksu primjene policijskih ovlašćenja tokom prijavljenih i neprijavljenih javnih okupljanja organizovanih povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroiposvijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, u kontekstu javnih okupljanja koja su se desila uslijed najave izmjena i dopuna ovog akta, interesovao se kod Uprave policije za sve relevantne podatke vezano za skup od 28.12.2020. godine, održan u Podgorici ispred Skupštine Crne Gore. 

Savjet je sa predmetom zadužio, u svojstvu obrađivača i izvjestioca, svog člana prof.dr Branislava Radulovića.

Posebno je zatražena informacija da li je skup tretiran kako spontani, da li su bli poznati organizatori istog, da li je došlo do određenih incidenta, remećenja javnog reda i mira i izvršenja određenih prekršajnih ili krivičnih djela, te kako su poštovane propisane zdravstvene mjere i šta je Uprava Policije u odnosu na sve konkretno preduzimala.

Uprava policije informisala je Savjet da su službenici Centra bezbjednosti (CB) Podgorica, u periodu prije održavanja javnog skupa od 28.12.2020.godine, prateći aktivnosti na portalima i društvenim mrežama došli do saznanja o  njegovom održavanju i preduzeli mjere i radnje prevashodno usmjerene na identifikaciju organizatora ovog okupljanja. Imajući u vidu da je 28.12.2020.godine došlo do održavanja neprijavljenog javnog okupljanja ispred Skupštine Crne Gore, a povodom izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori, na kojem je bilo prisutno oko 12.000 građana, mahom sa državnim obilježjima, službenici policije su odmah upoznali tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici koji je naložio: da policijski službenici preduzmu mjere i radnje u cilju identifikacije organizatora javnog skupa; prikupljanje obavještenja u svojstvu građanina od strane lica koja su se obratila prisutnima na javnom okupljanju; identifikaciju što više učesnika; prikupljanje obavještenja na okolnosti prisustva na javnom okupljanju, načinu saznanja i njegovoj organizaciji; identifikaciju lica koje je upravljalo teretnim motornim vozilom na kojem se nalazilo ozvučenje, te preduzimanje drugih mjera i radnji shodno Zakonu o  javnom redu i miru i Zakonu o javnim okupljanjima. 

Postupajući po nalozima nadležnog tužioca službenici policije su u sklopu pojačane kontrole identifikovali 70 lica koja su prisustvovala javnom okupljanju, identifikovano je lice koje je upravljalo teretnim motornim vozilom, dok je 30.12.2020. godine identifikovan i organizator javnog okupljanja, I.D., od kojeg je prikupljeno obavještenje na zapisnik. U daljoj komunikaciji sa postupajućim tužiocem naloženo je da se protiv I.D. podnese krivična prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio KD iz člana 287 KZ CG nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Istog datuma i na istoj Iokaciji u popodnevnim časovima došlo je do spontanog javnog okupljanja oko 300 građana koji su se potom mirno razišli.

Službenici policije su upoznali nadležnog ODT o ovom javnom okupljanju ispred Skupštine Crne Gore, koji je naložio preduzimanje mjera i aktivnosti istovjetnih prethodno pobrojanim. 

U odgovoru v.d. direktora Uprave policije navedeno je da su aktivnosti policijskih službenika u odnosu na nalog tužioca u toku, kao i da prilikom održavanja okupljanja 28.12.2020. godine nije došlo do narušavanja javnog reda i mira niti izazivanja incidenata, osim sporadičnih slučajeva karakterističnih za svako masovnije javno okupljanje što se ogleda u upotrebi pirotehničkih sredstava, paljenju baklji, dimnih bombi i slično, te da nijesu registrovani ni slučajevi vršenja krivičnih djela ili prekršaja. 

U konačnici odgovora je napomenuto da su lica koja su se obraćala okupljenim građanima na skupu u više navrata apelovala na poštovanje mjera Ministarstva zdravlja koje su se odnosile na  sprječavanje širenja korona virusa, u smislu obaveznog nošenja zaštitnih maski i održavanja socijalne distance.

Savjet je konstatovao da su policijski službenici postupali profesionalno i u skladu sa svojim ovlašćenjima.