ZA IZVINJENJE NIKAD NIJE KASNO

ZA IZVINJENJE NIKAD NIJE KASNO
26 May

ZA IZVINJENJE NIKAD NIJE KASNO

IZVINJENJE DOPRINOSI UGLEDU I DALJEM RAZVOJU CRNOGORSKE POLICIJE

 

 

Savjet za građansku kontrolu rada policije, nezavisno i stručno tijelo koje prati postupanje policije i ocjenjuje primjenu policijskih ovlašćenja, smatra da je država Crna Gora konačno zaustavila višedecenijsko ćutanje o ratnom zločinu deportacije izbjeglica iz Bosne i Hercegovine. 

Prisustvo komemoraciji u Herceg Novom više ministara nove Vlade Crne Gore i samo obraćanje na istoj ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina predstavlja snažan i odlučan otklon od kršenja ljudskih prava u  prošlosti.

Savjet je čekao deset godina da se uvaži njegova preporuka da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije na odgovorajući način građanima i javnosti upute izvinjenje zbog učešća policijskih službenika u nezakonitom hapšenju i deportaciji izbjeglica iz Crne Gore.

Predsjednik i članovi i članice Savjeta - advokat Zoran Čelebić, prof. dr Dražen Cerović, Aida Petrović, dr Milena Popović Samardžić i prof.dr Branislav Radulović - smatraju da je čin izvinjenja istorijski važan i doprinosi ugledu policije, njenom kredibilitetu i povjerenju u javnosti. 

Jučerašnjem komemorativnom skupu u Herceg Novom, u organizaciji nevladinih organizacija Akcija za ljudska prava, Anima i Centar za građansko obrazovanje, u ime Savjeta za građansku kontrolu rada policije je prisustvovala dr Milena Popović Samardžić.

Savjet poziva Adžića i Brđanina da učine vildjivim pozitivne primjere policijskih službenika, kojih je bilo, a koji su se, unutar službe i pred nadležnim organima, otvoreno suprostavljali nezakonitim aktivnostima policije i pružali pomoć izbjeglicama i drugim građanima islamske vjere. Nekima od njih su tako spasili i život.

Savjet za građansku kontrolu rada policije od svog osnivanja (2005) ima jasno izgrađen odnos prema tranzicionoj pravdi a suočavanje policije sa sopstvenom prošlošću postavio je kao jedno od važnijih pitanja za izgradnju i potvrdu policijskog kredibiliteta i integriteta. Tome je naročiti doprinos pružio raniji član i predsjednik Savjeta mr Aleksandar Saša Zeković.