ZAŠTITARSKO ANGAŽOVANJE NESPOJIVO SA POLICIJSKIM POSLOVIMA

ZAŠTITARSKO ANGAŽOVANJE NESPOJIVO SA POLICIJSKIM POSLOVIMA
29 May

ZAŠTITARSKO ANGAŽOVANJE NESPOJIVO SA POLICIJSKIM POSLOVIMA

Podgorica/Budva, 29. maj 2020. godine - Građanski nadzor policije se od svog osnivanja bavi i dalje aktuelnom pojavom angažovanja policijskih službenika na poslovima zaštite imovine i lica u privatnim poslovnim objektima. 

U radu na više predmeta Savjet za građansku kontrolu rada policije je konstatovano da primjena Zakona o zaštiti imovine i lica nije odgovarajuća i da se u praksi tolerišu brojne zloupotrebe i nepravilnosti koje direktno idu na štetu bezbjednosti i ljudskih prava građana Crne Gore. 

U dosadašnjoj praksi Savjet je registrovao da važeće propise pojedini policijski službenici nekada krše potpuno otvoreno, a nekada pod izmišljenim identitetom ali ih građani ipak prepoznaju kao policijske službenike. 

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore je još ranije utvrdilo nespornim da obavljanje zaštitarskih poslova od strane policijskih službenika ne spada u kategoriju djelatnosti koje se ne suprostavljaju interesima policijske službe, niti u kategoriju poslova koje policijski službenik može obavljati uz odobrenje nadređenih. Usljed naznačenog, nije prihvatljivo da se policijski službenici uopšte bave tim poslovima jer takvo postupanje predstavlja teži disciplinski prekršaj - bavljenje poslovima koji su nespojivi sa službenom dužnošću. 

Unutrašnja kontrola policije je takođe zaključila da „eventualno angažovanje policijskog službenika na ovim poslovima pod tuđim imenom nesporno implicira i postojanje osnova za utvrđivanje krivične odgovornosti, kako policijskog službenika, tako i lica koje omogućava i vrši takvo angažovanje“.             

U odnosu na određena saznanja u opštini Budva, Savjet za građansku kontrolu rada policije je preporučio načelniku Centra bezbjednosti Budva da se pristupi dinamiziranju operativnih aktivnosti u cilju suzbijanja pojave obavljanja poslova fizičkog obezbjeđenja od strane policijskih službenika i kroz pokretanje odgovarajućih postupaka u potpunosti eliminiše svaki mogući primjer angažovanja policijskih službenika na poslovima zaštite imovine i lica. 

Savjet očekuje da načelnik CB Budva kroz odgovarajuće javno oglašavanje pozove policijske službenike da u svakom trenutku budu dostojni policijskog posla.

Savjet poziva građane koji imaju saznanja da pojedini policijski službenici obavljaju poslove privatnog obezbjeđenja da kontaktiraju građanski nadzor policije putem emaila: support@kontrolapolicije.me ili unutrašnju kontrolu policije putem emaila: unutrasnjakontrola@mup.gov.me kako bi se ti navodi brzo provjerili i procesuirali.