ZAŠTITA OD MUČENJA I NEHUMANOG POSTUPANJA

ZAŠTITA OD MUČENJA I NEHUMANOG POSTUPANJA
10 Dec

ZAŠTITA OD MUČENJA I NEHUMANOG POSTUPANJA

Podgorica, 10. decembar 2018. godine - Povodom 70 godina od usvajanja  Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima a u okviru Međunarodnog dana ljudskih prava u Rektoratu Univerziteta Crne Gore održana je konferencija na temu “Zaštita ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori”.

Cilj konferencije je bio sagledavanje stepena poštovanja i zaštite ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, uz osvrt na oblasti koje su prepoznate kao izazovi i koje zahtijevaju intenzivnije napore svih aktera u društvu radi dostizanja najviših standarda.

Konferenciju je otvorio dr Branislav radulović, predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore i član Savjeta za građansku kontrolu rada policije. 

Konferencija se odvijala kroz dva panela pri čemu je drugi panel tematski bio posvećen zaštiti od mučenja i nehumanog postupanja. 

Panelisti u ovoj, drugoj, sesiji su bili: Daniel  Schmidt,  šef  Odsjeka  za  Jugoistočnu  Evropu  i  Tursku, Savjet Evrope, Zdenka Perović, zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i članica potkomiteta UN za prevenciju torture, Nataša Radonjić, generalna direktorica Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Crne Gore, mr.sc. Aleksandar  Saša Zeković, član  Savjeta  za  građansku  kontrolu  rada policije i dr  Nebojša  Vučinić,  profesor  na  Pravnom  fakultetu  i  raniji  sudija Evropskog suda za ljudska prava. Diskusiju je moderirala mr Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava.

Konferenciju su organizovali UN Sistem u Crnoj Gori i Misija OEBS-a u Crnoj Gori u saradnji sa domaćim partnerskim institucijama i organizacijama.