VODITI RAČUNA O BEZBJEDNOSTI DRUGIH I SPRIJEČITI NARUŠAVANJE JAVNOG REDA I MIRA

VODITI RAČUNA O BEZBJEDNOSTI DRUGIH I SPRIJEČITI NARUŠAVANJE JAVNOG REDA I MIRA
22 Jan

VODITI RAČUNA O BEZBJEDNOSTI DRUGIH I SPRIJEČITI NARUŠAVANJE JAVNOG REDA I MIRA

Podgorica, 22. januar 2020. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije se interesovao za postupanje policije u vezi sa najavom održavanja molebana i litije na Cetinju u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i Crkvene opštine Cetinje. 

Dobijene su informacije da su održani sastanci predstavnika policije - Centra bezbjednosti Podgorica i Odjeljenja bezbjednosti Cetinje na kojem je razgovarano o prijavi ovog javnog okupljanja. Policija je ukazala na složene bezbjednosne rizike ovog javnog okupljanja i procjenu opasnosti kao i na činjenicu da prijava istog nije bila blagovremena. Savjet je upoznat da je komunikacija policije i Crkve bila korektna i da su predstavnici Mitropolije uvažili profesionalne stavove policije i odustali od javnog okupljanja u želji da i sami doprinesu javnom redu i miru. Na osnovu iznijetog Savjet ocjenjuje da postupanje OB Cetinje i policije u cjelini bilo odgovorno i profesionalno.

Savjet podsjeća na standard da svako ima pravo na slobodu mirnog okupljanja i pozitivnu obavezu države da omogući efektivno uživanje tog prava. Savjet je uvjeren da će Uprava policije preduzeti sve potrebne mjere kako bi se omogućilo svako mirno i blagovremeno prijavljeno javno okupljanje u Crnoj Gori.

Savjet apeluje na građane, vjerske zajednice i društvene subjekte da kroz poštovanje zakona i odgovoran odnos doprinesu zaštiti javnog interesa, sprječavanju narušavanja javnog reda i mira i bezbjednosti drugih građana.