VLADA DA SE ODUPRE AKTUELNOM SPEKTAKLU

VLADA DA SE ODUPRE AKTUELNOM SPEKTAKLU
05 Apr

VLADA DA SE ODUPRE AKTUELNOM SPEKTAKLU

Podgorica, 5. april 2019. godine - Ugledni nezavisni dnevnik "Vijesti" objavio je u današnjem izdanju, strane 2 i 3, tekst "Dok se glođe "nacionalistička kost", zemlja se rasprodaje i pljačka" autorke novinarke gospođe Jelene Jovanović u kojem je, uz ostale, sagovornik i predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Izjavu predsjednika Savjeta za građansku kontrolu rada policije, mr Aleksandra Saše Zekovića, datu nezavisnom dnevniku "Vijesti", novinarki Jeleni Jovanović, prenosimo integralno:

Nasljeđe prošlosti ozbiljno blokira ovu zemlju. Primjeri toga su svakodnevni i prosto izviru iz političkih podjela ali i iz iskustva ranijeg neprimjenjivanja prava. Tako se kod tehničkog pitanja primjene zakona ili u aktu nasilja nalazi dobra prilika za manipulisanje patriotskim i nacionalnim osjećajima ali i za aktiviranje podjela. Istovremeno to postaje pogodno za razotkrivanje slabosti premijera i njegove Vlade. Vidjivi su i oni koji poručuju toj Vladi da ne treba da primjenjuje zakon baš danas, već da počne od narednog mjeseca. Ništa manje nijesu glasni ni oni koji tvrde da zbog tolerisanja kopupcije i organizovanog kriminala u prošlosti vlast nema legitimitet da sprovodi vladavinu prava u sadašnjosti. Nijesam siguran da dovoljno razumijemo ozbiljnost incidenata i posljedica koje nam se dešavaju. Odgovornost za to snosi posebno politička elita u koju nesumnjivo, pored vladajućih, spadaju i opozicionari. Brojni lokalni događaji pokazuju da ni politička alternativa ovoj vlasti nema ozbiljan i dosljedan koncept prevladavanja prošlosti i podjela u društvu. Na terenu, priča o ustavnom patriotizmu i pobjedama umjesto podjela je na putu da na žalost postane samo izlizana politička fraza. Taman koliko postaju izlišne za čitanje brojne i istovjetne osude pojedinačnog etničkog i vjerski motivisanog nasilja ukoliko ne uključuju uzroke i zabrinutost za žrtve ali i za mlade ljude koji sprovode nasilje. Na javnoj sceni i među građanima dominiraju neprimjerene, nepotpune i netačne konstrukcije, pa i rječnik konflikta i mržnje. Između ostalog, primjećujemo da su građani “odbranili” nešto od policije a onda se policija “pod pritiskom” građana povukla. Reklo bi se da su politička manipulacija i sijanje straha postali toliko snažni da na trenutke suspenduju pravo. U mnoštvu svega se gubi racionalnost i odgovornost. Stvara se utisak kao da se aktuelnoj Vladi premijera Markovića ne dozvoljava da stvarno i suštinski nastavi sa sprovođenjem reformi, koje su u određenim oblastima naročito vidjive. Vlada treba da pokaže da u punom kapacitetu upravlja zemljom i da je u stanju da se odupre svakodnevnim politikanskim i bezbjednosnim spektaklima koji joj se priređuju. Vlada treba i da podstakne dijalog o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Suštinski je važno suočavanje s prošlošću koje pomaže društvu da se oslobodi tenzija. Iako se o tome ne govori na taj način, benefite tog procesa, čak i kroz selektivne pristupe, već osjećamo kroz inkluziju manjina i odgovoran odnos prema Božićnom ustanku, čije vrijednosti i danas njeguju desetine hiljada građana. Vlada ima i odgovornost da presude iz oblasti humanitarnog prava integriše u naš pravni i kulturološki koncept. To će pomoći da se istakne individualna umjesto kolektivne krivice a mladima naročito pomogne da poštuju sve žrtve, da ne veličaju i relativizuju zločine i da zbog neznanja podržavaju koncept spektakla.