USTAVNO SUDSTVO OTVARA DISKUSIJU O POLICIJSKOJ KULTURI IZJAVA ČLANA SAVJETA ZA GRAĐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE

USTAVNO SUDSTVO OTVARA DISKUSIJU O POLICIJSKOJ KULTURI   IZJAVA ČLANA SAVJETA ZA GRAĐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE
16 Nov

USTAVNO SUDSTVO OTVARA DISKUSIJU O POLICIJSKOJ KULTURI IZJAVA ČLANA SAVJETA ZA GRAĐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE

Podgorica, 16. novembar 2017 - Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije, mr Aleksandar Saša Zeković, dao je novinarki nezavisnog dnevnika “Vijesti”, gospođi Miloj Radulović, izjavu koju ovdje integralno navodimo:

Pozdravljam prepoznavanje narušavanja Ustava i odluke Ustavnog suda predstavljaju odlučan doprinos ne samo političkoj institucionalizaciji već i zaštiti nezavisnosti i demokratskog karaktera države. Činjenica je i da se ustavno sudstvo oglašava u važnom trenutku kada Crna Gora, nakon pristupanja NATO savezu, nastavlja sa funkcionalnim prihvatanjem vrijednosti i načela na kojima počiva EU. Odluke Ustavnog suda se mogu doživjeti i kao početak kraja partijske države uz više nego jasnu poruku da se državni servisi, uključujući i policiju, moraju razvijati u skladu sa vladavinom prava. Ono što posebno motiviše i ohrabruje takvo razmišljanje jeste činjenica da ti zahtjevi dolaze sa domaćeg terena i to baš od ključne nacionalne pravne institucije.  

Savjet za građansku kontrolu rada policije je prvo državno tijelo koje je saopštilo jasne ocjene o postupanju policije tokom opozicionih i građanskih protesta u oktobru 2015. U kontinuitetu ukazujemo da aktuelna policijska kultura i međusobni odnosi u policiji u potpunosti ograničavaju efikasnost svih nadzora, kontrola i istraga prekoračenja policijskih ovlašćenja. Blagovremeno smo primijetili da svi predmeti u kojima je evidentirano, prekomjerno i neopravdano, policijsko postupanje na štetu građana svode se na osnovnu konstataciju tužilaštva “Do danas izvršilac nije identifikovan”. To znači da policija nije u stanju da izvrši osnovnu funkciju - otkrivanja krivičnih djela i njihovih izvršilaca - čime dalje onemogućava tužioca da pristupu odgovarajućem gonjenju. Posrijedi je zloupotreba policije i politička odluka, na najvišem nivou, da se ne otkrije identitet kompromitovanih policajaca. Napore tužilaštva i očekivanja kompletne demokratske javnosti potpuno podriva i opstruira i odsustvo profesionalne i političke odgovornosti u menadžmentu policije. Postojeća policijska kultura, koja opstaje i nagrađuje se na različite načine, u potpunosti je blokirala rad i rezultate tužilaštva. Odluke Ustavnog suda jasno ukazuju da konačno otpočne sređivanje stanja u policiji. Ukoliko se žele postići dugoročni i održivi rezultati, i graditi efikasan građanski servis, onda je neophodno započeti proces demontaže i napuštanja aktuelne policijske kulture. Savjet za građansku kontrolu rada policije u tome vidi put dalji razvoj policije. To zahtijeva posebnu profesionalnu pažnju i postojanje stvarnog raspoloženja da se prepoznaju kriminalni i drugi centri moći i isti odstrane iz policijske organizacije. Taj proces je moguć a uz postojanje političke volje, i uz već evidentan napredak u radu državno-tužilačke organizacije i već postojeću širu društvenu podršku, rekao bih da se može okončati uspješno. 

Aleksandar Saša Zeković, 

član Savjeta za građansku kontrolu rada policije

Inače Ustavni sud Crne Gore usvojio je ustavnu žalbu građanina Milorada Mija Martinovića, podnijetu preko NVO “Akcija za ljudska prava”, povodom nedjelotvorne istrage policijske brutalnosti. Zaključak Savjeta o tom slučaju dostupan je na ovom linku, strane 137-39, a saopštenje HRA povodom odluke Ustavnog suda dostupno na ovom linku.