USPOSTAVLJENA JASNA ODGOVORNOST I KRITERIJUMI ANGAŽOVANJA JEDINICA SPECIJALNE POLICIJE

USPOSTAVLJENA JASNA ODGOVORNOST I KRITERIJUMI ANGAŽOVANJA JEDINICA SPECIJALNE POLICIJE
23 Dec

USPOSTAVLJENA JASNA ODGOVORNOST I KRITERIJUMI ANGAŽOVANJA JEDINICA SPECIJALNE POLICIJE

Podgorica, 23. decembar 2019. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije je posebnim zaključkom pozdravio činjenicu da je direktor Uprave policije donio posebnu instrukciju o procedurama angažovanja jedinica Sektora specijalne policije i ocijenio da je na taj način profesionalno i jasno zaokružuje odgovor na situacije i prilike koje su izvan kapaciteta i mogućnosti djelovanja redovnog policijskog sastava

U Sektor specijalne policije spada i “Protiv-teroristička jedinica” (PTJ) koja se ranije zvala “Specijalna antiteroristička jedinica” (SAJ) u vezi sa kojom je građanski nadzor izdao više ocjena i preporuka, po sopstvenoj inicijativi ali i na osnovu pritužbi civilnog društva, posebno nevladine organizacije “Institut Alternativa”.

Savjet je ocjenio da se konkretnim preciziranjem odgovornosti, odlučivanja i procedura doprinosi očuvanju osnovne misije jedinica specijalizovanih za najsloženije policijske poslove i konstatuje da je uspostavljen jasan lanac odgovornosti i jasni okviri za kriterijume kada se angažuju jedinice specijalne policije.

Savjet je ranije prepoznao i konstatovao više primjera neosnovanog angažovanja, uključujući i političko trošenje, SAJ i za namjene koje su daleko od njene osnovne misije i razloga osnivanja. U ranijem periodu, naročito 2015-2018, Savjet je registrovao praksu izvođenja tj. angažovanja SAJ-a prilikom političkih i građanski protesta, u ljetnjoj turističkoj sezoni, pri parlamentarnim i opštinskim izborima, incidentima u ugostiteljskim objektima. 

Savjet je ranije ocijenio da preimenovanje Specijalne antiterorističke jedinice” (SAJ) u PTJ predstavlja važan korak u popravljanju reputacije i distanciranju specijalne policije u cjelini od ranijih kršenja ljudskih prava u prošlosti i kompromitovane prakse. Savjet je pozdravio tu odluku i podržao ministra unutrašnjih poslova, Mevludina Nuhodžića, i direktora Uprave policije, dr Veselina Veljovića, da nastave reforme kako bi se crnogorska policija u cjelini prepoznavala po radu zasnovanom na vladavini prava.

Pored ove, Savjet očekuje, kroz instrukcione i podzakonske akte, i uvažavanje drugih izdatih preporuka u vezi sa regrutacijom i selekcijom budućih službenika specijalne policije. Upravi policije preporučeni su određeni standardi i aktivnosti kako bi se kredibilitet ovih jedinica gradio i čuvao na ozbiljan način i kako specijalna policija ne bi djelovala u sijenci ranijeg SAJ. Kao uslov za prijem u specijalnu policiju Savjet je preporučio trogodišnje radno iskustvo na početnim, osnovnim, policijskim poslovima i zadacima koji naročito uključuju terenski rad i kontakt sa građanima i izgradnju senzibiliteta i komunikacije kao i da se za službenika koji se pridružuje specijalnoj policiji ne vežu ozbiljniji incidenti i događaji u vezi sa disciplinskom i krivično-pravnom odgovornošću.

Instrukcija direktora Uprave policije o procedurama angažovanja jedinica Specijalne policije dostupna ovdje.