USPJEŠNA KONSULTACIJA SA UNUTRAŠNJOM KONTROLOM POLICIJE

USPJEŠNA KONSULTACIJA SA UNUTRAŠNJOM KONTROLOM POLICIJE
26 Apr

USPJEŠNA KONSULTACIJA SA UNUTRAŠNJOM KONTROLOM POLICIJE

Sluziti i stititi grbPodgorica, 26. april 2016. godine - Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu policije, mr Aleksandar Saša Zeković, i načelnik Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore, Drago Spičanović, održali su radni sastanak u sjedištu MUP Crne Gore.

Izuzetno uspješna konsultacija predstavlja realizaciju zaključaka sa razgovora predsjednika Savjeta za građansku kontrolu policije sa potpredsjednik Vlade Crne Gore i koordinatorom MUP Duškom Markovićem.

Prilikom radnog sastanka i prijema, dana 25. marta 2016. godine, pogledati ovdje, potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, koji je i koordinator rada MUP Crne Gore, podržao je inicijativu Savjeta za građansku kontrolu policije da se pristupi pripremi i publikovanju posebnog izvještaja posvećenog primjeni policijskih ovlašćenja tokom protestnih okupljanja u oktobru 2015. u Podgorici a u kojem bi bile objektivno sabrane i predstavljene tekovine rada svih nadležnih organa i institucija u vezi sa primjedbama na prekoračenje policijskih ovlašćenja - Savjeta za građansku kontrolu policije, Unutrašnje kontrole policije MUP Crne Gore, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore.

Savjet će koordinirati i implemenirati ovu aktivnost a predsjednik Savjeta će, u svojstvu urednika publikacije, voditi komunikaciju između svih partnera i metodološki usmjeravati razvoj izvještaja odnosno publikacije.

Dogovoreno je da Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije koncizno i sažeto predstavi svaku individualnu pritužbu - građanina ili nevladine organizacije ili postupanje po ocjeni i inicijativi Savjeta za građansku kontrolu policije, zatim da se ukaže na sadržaj i kvalitet komunikacije kao i na sve uočene izazove i eventualne opstrukcije prilikom sprovođenja postupka unutrašnje kontrole, da predstavi komunikaciju koju je povodom predmeta imalo sa državnotužilačkom organizacijom, Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Skupštinom Crne Gore, Savjetom za građansku kontrolu policije, drugim državnim organima i međunardonim partnerima.

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije učiniće dostupnim sav materijal koji se odnosi na postupke unutrašnje kontrole koji su pokrenuti i vođeni povodom protestnih okupljanja u Podgorici, oktobra 2015. godine.