UNAPRIJEDITI PRISTUP PODACIMA U VEZI SA STANJEM VOZAČKE DOZVOLE

UNAPRIJEDITI PRISTUP PODACIMA U VEZI SA STANJEM VOZAČKE DOZVOLE
26 Feb

UNAPRIJEDITI PRISTUP PODACIMA U VEZI SA STANJEM VOZAČKE DOZVOLE

Podgorica, 26. februar 2020. godine - U svijetlu primjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, Savjet za građansku kontrlu rada policije, na svoju inicijativu, iskazao je interesovanje na će koji način građani biti u mogućnosti izvršiti provjeru stanja – broja negativnih prekršajnih poena i izrečenih sankcija u pogledu ograničavanja i zabrane upravljanja motornim vozilom.

Uprava policije je informisala Savjet da će građani neposrednim uvidom u prekršajni nalog/e ili uvidom u rješenje/a o kažnjavanju nadležnih sudova za prekršaje, moći utvrditi da li su im zbog počinjenih prekršaja određeni kazneni poeni i njihov broj.

Uprava policije je informisala Savjet da će građani i u slučaju izricanja mjere privremenog ograničenja prava na upravljanje motornim vozilom na osnovu sakupljenih kaznenih poena, rješenjem mjesno nadležne organizacione jedinice Uprave policije, biti upoznati sa izricanjem navedene mjere, a koja će nakon urednog uručivanja rješenja, biti unijeta u elektronsku evidenciju izrečenih mjera, koju ažurira Uprava policije.

Savjet je informisan i da će građani, o realizovanim zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilom, koje inače izriču nadležni sudovi, biti upoznati obavještenjem mjesno nadležne organizacione jedinice Uprave policije, koja će nakon urednog uručivanja obavještenja, biti takođe unijeta u elektronsku evidenciju izrečenih mjera, koju takođe ažurira Uprava policije.

Savjet je ocjenio da je potrebno unaprijediti informisanost građana o svim novim rješenjima iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima a posebno je važno olakšati pristup građana toj evidenciji jer je od značaja za njih kontrola kaznenih poena

Savjet je zato uputio preporuku Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova da, shodno evropskim iskustvima, uspostave odgovarajuću platformu na svojim internetskim stranicama putem koje će građani u svakom trenutku moći provjeriti stanje u vezi sa kaznenim poenima i ograničenjima u vezi sa upravljanjem motornim vozilom.

Savjet ocjenjuje da je Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada ostvarilo dobre rezultate na polju unaprijeđenja elektronskih usloga i da je značajno poboljšana dostupnost i efikasnost brojnih servisa prema građanima.