UBISTVO POLICIJSKOG SLUŽBENIKA NA DUŽNOSTI SANKCIONISATI DOŽIVOTNIM ZATVOROM

UBISTVO POLICIJSKOG SLUŽBENIKA NA DUŽNOSTI SANKCIONISATI DOŽIVOTNIM ZATVOROM
17 Dec

UBISTVO POLICIJSKOG SLUŽBENIKA NA DUŽNOSTI SANKCIONISATI DOŽIVOTNIM ZATVOROM

Podgorica, 17. decembar 2019. godine - Povodom ubistva na dužnosti policijskog službenika Milutina Lekovića Savjet za građansku kontrolu rada policije je usvojio poseban zaključak kojim je ocijenio postupanje policije i izdao odgovarajuće preporuke. 

Činjenica da je policajac Milutin Leković ubijen na dužnosti neminovno proizvodi obavezu, kod svih koji se zanimaju bezbjednošću, da se poboljša sigurnost i zaštita svih policijskih službenika. 

Savjet za građansku kontrolu rada policije imao je društvenu i moralnu obavezu da zbog građana Crne Gore, u ime i kojih i sprovodi nadzor nad radom policije, inicira snažniju institucionalnu zaštitu policijskih službenika. 

Kvalitetna oprema, obrazovanje i naročito osposobljavanje jesu ključne i kritične potrebe ali konkretan događaj nameće potrebu za odgovarajućim i snažnijim društvenim odgovorom na kriminal ove vrste. Zato je predloženo da se u već pokrenutu diskusiju o neadekvatnoj kaznenoj politici i sudskoj praksi za višestruke povratnike u izvršenju krivičnih djela obavezno uključi pitanje sigurnosti i zaštite policijskih službenika. 

U tom pravcu Savjet za građansku kontrolu rada policije je ocijenio neophodnim da predloži da se ubistvo policijskog službenika na dužnosti sakcioniše najstrožijom kaznom  - doživotnim zatvorom. Prema tom rješenju postoji, rekli bi, puni društveni konsenzus i bez obizra na evidentne političke razlike prepoznajemo prilično opredjeljenje svih da su pruži kompletna zaštita i podrška policijskoj profesiji i redovnom i sigurnom obavljanju policijskih poslova i zadataka. Važno je što ova inicijativa potiče od nezavisnog građanskog nadzora i očekujemo da je izvršna vlast na odgovarajući način procesuira prema zakonodavnoj vlasti.

Savjet je konstatovao da su policijski službenici koji su locirali i uhapsili osumnjičene da su učestvovali u ranjavanju pokojnog Lekovića postupali krajnje profesionalno, obazrivo i emotivno stabilno što je više nego jasna poruka građanima Crne Gore o kapacitetima i sposobnostima crnogorske policije. Ovu su takve situacije u kojima se i kod policija zemalja sa dužom demokratskom tradicijom javljaju lični motivi i osvetoljubivost što je u konkretnoj policijskoj aktivnosti sasvim izostalo i pokazala se puna individualna i starješinska kontrola i profesionalizam.