U BUDVI ODRŽANA VANREDNA SJEDNICA SAVJET PO PRVI PUT ZASIJEDAO U PROSTORIJAMA POLICIJE

U BUDVI ODRŽANA VANREDNA SJEDNICA SAVJET PO PRVI PUT ZASIJEDAO U PROSTORIJAMA POLICIJE
18 Jun

U BUDVI ODRŽANA VANREDNA SJEDNICA SAVJET PO PRVI PUT ZASIJEDAO U PROSTORIJAMA POLICIJE

Budva, 17. jun 2020. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije održao je u Centru bezbjednosti (CB) Budva vanrednu sjednicu kojom je predsjedavao mr Aleksandar Saša Zeković. U radu sjednice učestvovali su članovi Savjeta doc. dr Branislav Radulović, advokat Zoran Čelebić i dr Aleksandar Mugoša

U radu sjednice po pozivu učestvovali su načelnik CB Budva Zoran Vučinić i komandir Stanice policije Slobodan Kovačević koji su odgovarali na brojna pitanja predsjednika i članova Savjeta u cilju razjašnjenja današnje primjene policijskih ovlašćenja. 

Omogućen je uvid u kompletnu službenu dokumentaciju a analizirana je i dostupna medicinska dokumentacija svih osoba koje su dovedene u službene prostorije policije. Savjet je konstatovao tačno i blagovremeno dokumentovanje a policijski službenici su samoinicijativno odveli na zdravstveni pregled 22 građana koji su dovedeni u slubene prostorije policije a dodatno, za četiri osobe je omogućen brz pristup ljekaru u samim prostorijama policije i dalja zadovoljavajuća zdravstvena zaštita.

Savjet je, u prisustvu policijskih starješina, pažjiivo razmotrio više pojedinačnih situacija i analizirao dostupne video zapise i fotografije

Savjet je konstatovao da nije realizovana ranija preporuka o obaveznoj identifikaciji svih policijskih službenika. Iako nije bila upitna identifikacija postupajućih policijskih službenika (što potvrđuje službena dokumentacija, patrolni listovi i prepoznata odgovornost neposrednog starješine koji je rukovodio izvršavanjem konkretnih zadataka), Savjet je ocijenio da u konkretnoj situaciji pojedini pripadnici interventne grupe CB Herceg Novi i CB Budva, sa zaštitnom opremom, nijesu imali jasne i vidljive oznake. Primjena propisa koji regulišu identifikaciju policijskih službenika je nedosljedna i kasni, i Savjet je pozvao ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije da se to pitanje bez odlaganja riješi jer u interesu javnosti i kredibiliteta policije

Savjet je pažljivo analizirao video zapis i konstatovao prekoračenje ovlašćenja od strane policijskih službenika CB Bar, S.K. i A.H, prema građaninu M.M. Upotreba fizičke snage i konkretnog zahvata trebala je da prestane čim je prestao otpor lica prema kojem je upotrijebljena. Primjena konkretnog zahvata u predjelu leđa građanina M.M. je bila bez osnova. Savjet je preporučio, nezavisno od ovog slučaja, da se upotreba zahvata u predjelu vrata u daljem postupanju policije ograniči. 

Savjet je informisan da su pripadnici komunalne policije, komunalne inspekcije i Službe zaštite i spašavanja aktivno pružali otpor i opstruirali rad policijskih službenika. Savjet je iskazao zabrinutost zbog tog saznanja i ocjenio je društveno neprihvatljivim pa i opasnim situacije moguće međusobne konfrontacije i konflikta lica sa javnim ovlašćenjima.

U dijelu sjednice Savjeta učestvovao je i povrijeđeni policijski službenik S.B. Savjet ima društvenu odgovornost i obavezu da snažno osudi svako neprimjereno postupanje i ponašanje prema policijskim službenicima. Fizički napadi na policijske službenike za Savjet predstavljaju neprihvatljiva djela koja ukazuju na nepoštovanje države i namjeru pojedinca, zbog osjeća sopstvenog značaja, moći, uticaja ili snage, da bude iznad države i vladavine prava.

Savjet će posebno razmotriti preduzimanje mjera od strane policijskih službenika povodom zahtjeva Ministarstva javne uprave kod obezbjeđenja nesmetanog obavljanja inspekcijskog nadzora.

Jedan od video snimaka koji je analiziran na sjednici Savjeta dostupan ovdje.