TRANZICIONA PRAVDA: KONAČNA PRESUDA KARADŽIĆU PRILIKA ZA PREVLADAVANJE PROŠLOSTI

TRANZICIONA PRAVDA:  KONAČNA PRESUDA KARADŽIĆU PRILIKA ZA PREVLADAVANJE PROŠLOSTI
21 Mar

TRANZICIONA PRAVDA: KONAČNA PRESUDA KARADŽIĆU PRILIKA ZA PREVLADAVANJE PROŠLOSTI

Konačna presuda nosi važnu poruku o dostupnosti pravde i poštovanju prema žrtvama i predstavlja važan korak u objektivnom i jedinstvenom sagledavanju ratnih dešavanja. Presude trebaju da istaknu individualnu odgovornost i ne smiju biti politizovane i problematizovane od strane onih koji se protive međunarodnoj pravdi. O uzroku i imenovanju konflikta na prostoru bivše Jugoslavije do sada se nije postigao jedinstven pristup ali pravosnažne presude treba da onemoguće prostor za negiranje zločina, presuda i žrtava i podstaknu prevladavanje prošlosti i pomirenje.

Uvjeren sam da će crnogorska državna politika ali i ukupno političko, građansko i demokratsko iskustvo Crne Gore učiniti sve što je potrebno da se ne dozvoli veličanje i relativizacija zločina. Crna Gora se pokazala kao kredibilan regionalni i međunarodni partner i sigurno je da će se odgovorno odnijeti prema pravdi i žrtvama uz pristup da se presude prepoznaju šansom za pomirenje i integracije u regionu. 

Savjet za građansku kontrolu rada policije pažljivo prati i podržava sve aktivnosti Vlade Crne Gore i premijera Duška Marković kada je riječ o suočavanju s prošlošću i pružanju podrške žrtvama da nastave sa svojim životima ali i izgradnji državnih institucija i ukupne društvene i političke klime da se negativna nasljeđa prošlosti ne ponove. 

Kao država i društvo trebamo postati primjer kako da se međunarodne presude iz oblasti humanitarnog prava integrišu u naš ukupan pravni i kulturološki koncept. 

Presuda Karadžiću dodatno obavezuje da se u obrazovnim programima i pratećoj udžbeničkoj literaturi značajnije uključe teme iz tranzicione pravde odnosno šireg domena ljudskih prava uz njegovanje sjećanja prema žrtvama. 

Savjet za građansku kontrolu rada policije je jedino državno tijelo koja aktivno prepoznaje i podržava važnost suočavanja s prošlošću i u sklopu svog rada je otvorio više tema tranzicione pravde. 

mr.sci Aleksandar Saša Zeković, 

predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije