SVAKI NAPAD NA POLICAJCA JE NEPRIHVATLJIV

SVAKI NAPAD NA POLICAJCA JE NEPRIHVATLJIV
08 Sep

SVAKI NAPAD NA POLICAJCA JE NEPRIHVATLJIV

Podgorica, 8. septembar 2019. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije je snažno osudio svako neprimjereno postupanje i ponašanje prema policijskom službeniku. Savjet je provjerio postupanje policije u odnosu na napad na službenika granične policije R.N. i usvojio ocjenu i preporuku čije je integralni tekst dostupan ovdje. Savjet je ocjenio da su policijski službenici OB Tivat u konkretnom slučaju postupili redovno i profesionalno i pokazali da se zakon primjenjuje jednako prema svima bez obzira na ekonomski status i materijalni položaj.

Savjet za građansku kontrolu rada policije, po sopstvenoj inicijativi, zatražio je, od Uprave policije, detaljnu informaciju o svim aktivnostima u odnosu na D.B, poznatog poslovnog čovjeka, koji je, prema pisanju nezavisnog dnevnika (ND) “Vijesti”, fizički napao službenika granične policije u Tivtu. O tome dostupno ovdje

Savjet se posebno interesovao da li se Policija samostalno oglasila povodom incidenta ili je oglašavanje bilo naknadno, pošto su mediji saznali za incident.  Zatražena je i informacija o trenutnom statusu predmeta u nadležnom tužilaštvu.          

Uprava policije je obavijestila Savjet da je 22. jula 2019. godine, u 9.20 časova, službenik Stanice granične policije II Tivat obavijestio Stanicu policije Odjeljenja bezbjednosti (OB) Tivat da je tog dana, u 7.20 časova, na platou ispred rampe u blizini pristanišne zgrade Aerodroma Tivat (terminal 1), prilikom službenog postupanja, fizički napadnut policijski službenik R.N. od strane vozača PMV marke „Mercedes”, registarskih oznaka PG, D.B. iz Podgorice. 

Istog dana, odmah nakon preuzimanja prijavljenog D.B. i prikupljanja obavještenja od njega, o događaju je obaviješten dežurni ODT u Kotoru, koji je naložio dalje mjere i radnje na osnovu kojih će kvalifikovati događaj, odnosno utvrditi sve činjenice i okolnosti prijavljenog događaja. Naložio je prikupljanje obavještenja i od policijskog službenika R.N. Izuzet je i video zapis nadzorne kamere na mjestu događaja i prikupljena su obavještenja od svjedoka.              

Sačinjeni spisi i prikupljeni dokazni materijal dostavljeni su ODT-u u Kotoru, koji  je obavijestio OB Tivat da se u konkretnom slučaju radi o krivičnom djelu iz člana 376  (napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti) stav 3 u vezi sa stavom 1 KZ CG učinjenom od strane D.B. na štetu policijskog službenika R.N. S tim u vezi, protiv D.B. podnijeta je krivična prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je navedenog dana i vremena, na platou ispred rampe u blizini pristanišne zgrade Aerodroma Tivat, počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti na štetu službenika Stanice granične policije II Tivat R.N. 

U odnosu na trenutni status tog predmeta, OB Tivat je informisano od strane ODT-a u Kotoru, da  je postupak u fazi izviđaja.

S obzirom da se Savjet posebno interesovao da li se Policija samostalno oglasila povodom incidenta ili je oglašavanje bilo naknadno, pošto su mediji saznali za incident. iz Uprave policije su saopštili da je nakon upućenih pitanja od strane dopisnika ND “Vijesti” iz Tivta, S.L, u vezi sa ovim događajem, sačinjen odgovor na osnovu informacija koje su dobijene od Sektora granične policije i Centra bezbjednosti Herceg Novi. Nakon objavljivanja na portalu „Vijesti“, taj odgovor Uprave policije je, na zahtjev, dostavljen i ostalim zainteresovanim medijima. 

Savjet ima društvenu odgovornost da snažno osudi svako neprimjereno postupanje i ponašanje prema policijskom službeniku. Ta obaveza je naročito naglašena kada se, kao u ovom slučaju, dodatno radi o fizičkom napadu na policijskog službenika. Fizički napadi na policijske službenike za ovaj Savjet predstavljaju neprihvatljiva djela koja ukazuju na nepoštovanje države i namjeru pojedinca, zbog osjeća sopstvenog značaja, moći, uticaja ili snage, da bude iznad države i vladavine prava. Savjet vjeruje da će i postupajući sudija iskoristiti svoju nezavisnost i samostalnost, u pravcu slanja odgovarajuće društvene poruke i zaštite ugleda i integriteta policijske profesije koja je isključivo posvećena bezbjednosti građana. Važno je i da se potvrdi ravnopravno postupanje u odnosu na ranije osuđena lica za isto krivično djelo.

Savjet je ocjenio da su policijski službenici OB Tivat u konkretnom slučaju postupili redovno i profesionalno i pokazali da se zakon primjenjuje jednako prema svima bez obzira na ekonomski status i materijalni položaj. 

Savjet je preporučio Upravi policije da se samostalno javno oglasi uvjek kada se registruju napadi na policijske službenike u vršenju službene dužnosti. Ne postoje opravdani razlozi da bilo koji građanin za kojeg se osnovano sumnja da je izvršio takvo krivično djelo bude izuzet od pominjanja u profesionalnom javnom saopštenju. Tako će biti potvrđen i ravnopravan tretman svih građana u komunikaciji Policije s javnošću.