Susret u Skupštini Crne Gore

Susret u Skupštini Crne Gore
02 Feb

Susret u Skupštini Crne Gore

RAZGOVARANO O JAČANJU INTEGRITETA POLICIJE I ZAŠTITI LJUDSKIH PRAVA
 
Podgorica, 02. februar 2017. godine - Predsjednik, prof.dr Dražen Cerović, i član Savjeta za građansku kontrolu policije, mr Aleksandar SašaZeković, primili su danas u Skupštini delegaciju Savjeta Evrope koju supredvodili konsultanti gđa Geertje Elsinga i gdin John Wadham. 
 
U sklopu programskog okvira Evropske unije i Savjeta Evrope u toku je realizacija projekta „Unaprijeđenje zaštite ljudskih pravapritvorenih i zatvorenih lica u Crnoj Gori'', koja se realizuje u partnerskoj saradnji sa Ministarstvom pravde, Ministarstvomunutrašnjih poslova i Ministarstvom zdravlja pod nazivom„Horizontalni program za Zapadni Balkan i Tursku'' (Horizontalni program).
 
Ovaj projekat ima za cilj pružanje podrške crnogorskim vlastima u naporima uloženim u postizanju standarda uspostavljenih u okviru Evropske konvencije o sprječavanju mučenja inečovječnih ili ponižavajućih postupanja ili kažnjavanja isprovođenju preporuka Evropskog komiteta za sprječavanjemučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ilikažnjavanja - CPT.
 
Tokom susreta, učesnici su razmjenili mišljenja o nadležnostima Savjeta za građansku kontrolu rada policije, iskustvima iz proteklog perioda iz predmetne oblasti, uspostavljenim standardima po pitanju spriječavanja mučenja i nečovječnih ili ponižavajućih postupanja ili kažnjavanja u Crnoj Gori i drugim bliskim temama.
 
Posebna pažnja tokom razgovora je bila posvećena pitanjima policijske kulture i zajednički ocijenjeno da je to ključno za dalji razvoj policije i pojačani kredibilitet u javnosti. Diskutovano je i o primjerima dobre prakse i njihovoj integraciji u planirane treninge.
 
Tokom boravka u Crnoj Gori planirano je da se konsultanti gđaGeertje Elsinga i gdin John Wadham, u cilju izrade analize programa obuke po pitanju prevencije zlostavljanja od strane policije, susretnu sa predstavnicima relavantih nacionalnih organa kako bi od različitih učesnika procesa pribavili informacije od značaja, iz predmetne oblasti.