SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU PRESUDNO ZA DEMOKRATSKU I POLITIČKU OBNOVU SRBIJE

SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU PRESUDNO ZA DEMOKRATSKU I POLITIČKU OBNOVU SRBIJE
14 Dec

SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU PRESUDNO ZA DEMOKRATSKU I POLITIČKU OBNOVU SRBIJE

Podgorica, 14. decembar 2019. godine - Naznake da iza ubistva mladića u kafiću Panda u Peći, 1999. godine - pogledati ovdje, stoje pripadnici državne bezbjednosti Srbije, predstavlja, u regionalnom okviru, najreprezentativniji primjer potpune kompromitacije srpske bezbjedno-obavještajne zajednice, izjavio je mr Aleksandar Saša Zeković, predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije, koji je i zagovornik procesa suočavanja s prošlošću.

“I pored činjenice da su sprovedene određene, reklo bi se ozbiljne, reforme i da je Srbija u procesu pristupanja Evropskoj uniji, demokratski nadzor nad radom službi bezbjednosti nije djelotvoran i ne pokazuje osnovne rezultate i funkcije. Umjesto vladavine prava i podsticanja procesa suočavanja s prošlošću dozvoljava se da vodeći političari povremeno, u razmaku od nekoliko godina, ekskluzivno govore o pozadini zločina čije rasvjetljavanje “čuvaju” za povoljan politički trenutak. To je neprihvatljiv pristup, koji ne smije da ima podršku u demokratskoj javnosti Srbije, ali ni kod porodica žrtava” kazao je Zeković. 

“Zabrinjavajuće je ako je rad tamošnje državno-tužilačke organizacije takav da se konkretniji rezultati mogu očekivati tek nakon procjene domaćih političkih interesa i ciljeva. Zabrinjavajuće je što duže od dvije decenije nema napretka i što izostaje barem periodično, kvalitetno, obavještavanje javnosti o statusu tih istraga. Suočavanje s prošlošću nije samo presudno za reformu bezbjednosnog sektora u Srbiji već i za političku, institucionalnu i demokratsku obnovu Srbije” zaključio je Aleksandar Saša Zeković, predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije.