SLUČAJ PRIKREVENE GROBNICE U NIKŠIĆU: PRIMIJENITI ZAKON I NE DOZVOLITI POLITIČKU (ZLO)UPOTREBU PROŠLOSTI

SLUČAJ PRIKREVENE GROBNICE U NIKŠIĆU: PRIMIJENITI ZAKON I NE DOZVOLITI POLITIČKU (ZLO)UPOTREBU PROŠLOSTI
26 Mar

SLUČAJ PRIKREVENE GROBNICE U NIKŠIĆU: PRIMIJENITI ZAKON I NE DOZVOLITI POLITIČKU (ZLO)UPOTREBU PROŠLOSTI

Podgorica, 27. mart 2018. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije završio je postupanje po pritužbi novinarke Ljubice Gojković koja je zatražila od građanske kontrole policije da prati i ocijeni postupanje policije povodom objavljenih saznanja o navodnom postojanju masovne grobnice, iz Drugog svjetskog rata, u opštini Nikšić a shodno pisanju dnevnog lista “Dan”, krajem februara 2018, što je dostupno na ovom linku.

Detaljnije o pritužbi i odgovoru, tim povodom, direktora Uprave policije možete saznati ovdje.

Podnositeljka pritužbe u obraćanju Savjetu je konstatovala zadovoljstvo pristiglim odgovorom iz Uprave policije, istakla da je bez primjedbi i zahvalila Savjetu na brzo i efikasno preduzetim aktivnostima i pružanju odgovarajućeg obavještenja prema javnosti.

Savjet je konstatovao da je komunikacija Uprave policije i nadležnog državnog tužilaštva povodom krivičnog događaja redovna i profesionalna i da je najavljena ozbiljna priprema i sprovođenje radnji u vezi sa predmetom uviđaja i mjesta na kojem se uviđaj preduzima. 

Savjet je ocjenio da su predstavljene aktivnosti Uprave policije sistematične, temeljne i planske. 

Iako je realno pretpostaviti da je protokom vremena i djelovanjem brojnih nepovoljnih uslova došlo do značajne kontaminacije i uništenja tragova i predmeta Savjet je mišljenja da je potrebno bez odlaganja označiti, zaštititi i obezbijediti lokaciju u cilju prevencije od daljeg neovlašćenog pristupa i drugih mogućih aktivnosti.

Savjet je pozvao javnost i sve društevne aktere da ovom pitanju pristupe bez političke (zlo)upotrebe prošlosti i isključivo sa intencijom da se omogući primjena zakona i nesmetano djelovanje državnih institucija i iskaže primjeren i civilizovan odnos  prema posmrtnim ostacima u prikrivenoj grobnici.

Polazeći od temeljnih vrijednosti današnje Crne Gore i dokazane privreženosti Vlade Crne Gore vladavini prava i kulturi ljudskih prava Savjet za građansku kontrolu rada policije očekuje da se, kroz konsultovanje tekovina Savjeta Evrope i iskustva više država članica Evropske unije, pitanje dostojne sahrane posmrtnih ostataka iz prikrivene grobnice zatvori uz odgovarajuću komunikaciju sa porodicama stradalih.

Intergalni tekst zaključka Savjeta dostupan ovdje.

Savjet za građansku kontrolu rada policije usvojeni zaključak dostavio je podnositeljki pritužbe, direktoru Uprave policije, ministru unutrašnjih poslova te predsjedniku Crne Gore, predsjedniku Skupštine Crne Gore i predsjedniku Vlade Crne Gore.