SLUČAJ NAČELNIKA POLICIJE U CETINJU

SLUČAJ NAČELNIKA POLICIJE U CETINJU
21 Jul

SLUČAJ NAČELNIKA POLICIJE U CETINJU

Građani Cetinja, kojima je Savjet garantovao zaštitu identiteta, su 21. februara 2017, godine dostavili snimak na kojem je dokumentovano neprofesionalno postupanje službenika Odjeljenja bezbjednosti (OB) Cetinje. 

Na inicijativu svog predsjednika Savjet je u vezi sa postupanjem policije na Cetinju formirao poseban predmet, imajući u vidu, pored snimka, i navode članova porodice L. sa Cetinja a povodom hapšenja S.L. sa Cetinja. 

Od direktora Uprave policije službeno je zatražena informacija o rezultatu izvršenih provjera i preduzetim radnjama u vezi sa utvrđenom odgovornošću.

Pri gotovo samom isteku dana, 23. februara 2018, javno se oglasila Uprava policije. Saopšteno je da je direktor Uprave policije naložio načelniku CB Podgorica hitno utvrđivanje odgovornosti načelnika OB Cetinje, Miloša Vučinića (policija je objavila puni identitet), zbog nezakonite upotrebe sredstava prinude i neblagovremenog dostavljanja izvještaja o upotrebi sredstava prinude.

“Naime, načelnik CB Podgorica je 22. februara direktora Uprave policije obavijestio usmeno, a potom 23. februara odnosno danas pismeno aktom koji je zaveden u djelovodniku Uprave policije o tome da je načelnik OB Cetinje 20. februara ove godine oko 6h u Cetinju upotrijebio sredstva prinude – fizičku snagu prema M.I. iz Cetinja, o čemu je sačinio i dostavio nadređenom starješini, načelniku CB Podgorica, izvještaj o upotrebi sredstava prinude. Nakon uvida u dostavljene spise predmeta, načelnik CB Podgorica je, u skladu sa zakonom, sačinio mišljenje o opravdanosti i pravilnosti upotrebe sredstava prinude i izvještaj o okolnostima upotrebe sredstava prinude i tom prilikom konstatovao da su sredstva prinude u konkretnom slučaju upotrijebljena suprotno odredbama čl. 24 st. 2,3 i 5, čl. 26, čl. 53, čl. 57 st. 2,3,4 i 5 i čl. 59 st. 1 Zakona o unutrašnjim poslovima. Shodno tome, direktor Uprave policije je načelniku CB Podgorica naložio da odmah preduzme mjere za utvrđivanje odgovornosti policijskog službenika – načelnika OB Cetinje, zbog počinjene povrede službene dužnosti – nezakonite upotrebe sredstava prinude kao i neblagovremenog dostavljanja izvještaja o upotrebi sredstava prinude” navedeno je u javnom saopštenju policije.  

Građanin, M.I, prema kojem je i primijenja sila, nezavisnom dnevniku “Vijesti” je ispričao da je nakon prebijanja od strane policijskih službenika ostavljen tako na snijegu, pored automobila, i da je sat vremena kasnije uhašen u svojoj kući. Građanin je ovom mediju ispričao da mu je policajac P, sve vrijeme dok je ležao u snijegu, na ulici, držao nogu na ramenima. “Načelnik je držao pištolj uperen u mene. Nisam znao što me snašlo. Da sam se opirao, pa da kažeš, samo su me odjednom uhvatili, nasrnuli na mene i vikali. Načelnik me tukao i vikao: 'špijunčino jedna, umjesto nama da javljaš, ti javljaš kriminalcima i sakrivaš ih'. Prvo su me tu prebili, iscijepali su mi jaknu, pa me načelnik išklepao u stanici istog dana”, kazao je M.I. ND “Vijesti”.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je snažno podržao i pozdravio javni istup Uprave policije povodom provjera izvršenih na Cetinju a u vezi sa primjedbama, koje prati i video snimak, na postupanje načelnika i dvojice službenika OB Cetinje. Građanska kontrola policije cijeni da je izuzetno važno i korisno, po kredibilitet policije, što se Uprava policije oglasila prije nego je i taj snimak javno objavljen. 

Savjet je od direktora Uprave policije zatražio ove informacije (1) od kada Miloš Vučinić obavlja dužnost načelnika OB Cetinje, (2) koje je poslove i zadatake isti obavljao prije imenovanja za načelnika OB, (3) Kako prvi starješina crnogorske policije tumači i ocjenjuje konkretni postupak načelnika OB Cetinje, (4) da li je načelnik OB Cetinje, do daljnjeg suspendovan,udaljen iz policijske organizacije, (5) ko trenutno vrši dužnost načelnika OB Cetinje i (6) da li je, povodom predmetnog događaja, cijenjena odgovornost službenika P. i da li, i iz kojih razloga jeste, bilo potrebno da se na taj način od strane ovog službenika primjenjuje sila (noga na ramenima)  te da građanin toliko dugo boravi ležeći na snijegu. 

Uprava policije je informisala Savjet da je protiv rukovodioca OB Cetinje, Miloša Vučinića, koji tu dužnost obavlja od 25.12.2017, podnesen prijedlog za pokretanje disciplinskog postupka za težu povredu službene dužnositi. Savjet je obaviješten da će se suspenzija načelnika OB Cetinje razmatrati nakon pokretanja disciplinskog postupka od strane disciplinskog tužioca MUP-a.

Direktor policije je, na interesovanje Savjeta, upoznao Savjet da je Miloš Vučinić u prethodnom periodu obavljao ove dužnosti: komandir u Sektoru za obezbjeđenje ličnosti i objekata, zamjenik i komandir u OB Kotor, komandant Posebne jedinice policije, rukovodilac OB Danilovgrad i CB Herceg Novi. Završio je Srednju školu unutrašnjih poslova i Policijsku akademiju u Beogradu. Iz uprave policije je konstatovana da je Vučinić sve povjerene poslova obavljao profesionalno i odgovorno i da se radi o nagrađivanom starješini. 

Savjet je ocjenio da je postupak višeg policijskog inspektora I klase, Miloša  Vučinića, neprofesiolan i suprotan standardima. 

Demokratski građanski nadzor policije dodatno je zabrinula činjenica da je riječ o policijskom starješini, rukovodiocu OB Cetinje, koji bi morao poštovati i primjenjivati najviše etičke vrijednosti i biti svjestan svih imperativa policijskog rada. Imajući u vidu konkretni slučaj, Savjet je podsjetio i ukazao da se policijski poslovi obavljaju sa ciljem da se osigura jednaka zaštita bezbjednosti, prava i sloboda, primijeni zakon i obezbijedi vladavina prava. Takav pristup, odnosno zakonito i profesionalno obavljanje policijskih poslova, u bitnom definiše ukupan kredibilitet policije i povjerenje javnosti u njen rad.

Savjet je konstatovao i pozdravio činjenicu da su, u konkretnoj situaciji, CB Podgorica, Uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova, blagovremenom reakcijom, demonstrirali snažnu posvećenost vladavini prava i zaštiti integriteta Policije.

Savjet ocjenjuje, imajući u vidu rad na ovom i drugim aktuelnim slučajevima, da su u Ministarstvu unutrašnjih poslova pokrenute ozbiljne reforme pa postupanje, drugačije u odnosu na raniju praksu, treba javno prepoznati, ohrabriti i podržati. 

Savjet je ocjenio da radnje i mjere koje su preduzete u Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova doprinose kvalitetnijoj policijskoj praksi zasnovanoj na poštovanju ljudskih prava i sloboda i vladavini prava. Predmet je zaključen, u martu 2018, a obrađivač je bio mr Aleksandar Saša Zeković, član Savjeta. 

U nastavku, u kontekstu praćenja zaključka Savjeta, a na temelju prijave građana da policijski službenik Miloš Vučinić i dalje koristi službeni automobil, Savjet je kod Uprave policije iskazao interesovanje da li je protiv imenovanog pokrenut disciplinski posupak i ukoliko jeste za rezultate istog. Ovom prilikom zatražene su i informacije koje tretiraju privremeno udaljenje sa rada Miloša Vučinića s tim u vezi, i da li je Etički odbor razmatrao ovo pitanje i ukoliko jeste na koji način je odlučio. 

S tim u vezi, Uprava policije je u odgovoru navela da je protiv Rukovodioca Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, Odsjeku za utvrđivanje teže povrede službene dužnsti MUP-a, upućen predlog za pokretanje disciplinskog postupka za težu povredu službene dužnosti, te da će se nakon što Disciplinska komisija donese Zaključak o pokretanju postupka protiv policijskog službenika Miloša Vučinića razmotriti dalje postupanje u skladu sa Zakonom.

Savjet se u kontinuitetu interesovao za status ovog, ali i sličnih i povezanih predmeta, cijeneći da su oni ključni za potvrdu policijskog integriteta i za pružanje, stvarne i istinske, podrške, iz policijske organizacije, reformskim naporima Ministra unutrašnjih poslova, Mevludina Nuhodžića, koje ovaj Savjet u potpunosti prepoznaje i snažno podržava. Upravo u tom kontekstu za Savjet je odgovor direktora Uprave policije bio neodgovarajući i neprihvatljiv.  Više je razloga: Savjetu se ponavljaju, iz dopisa u dopis, određene, već poznate, činjenice bez spremnosti da se zatraže i ponude nova saznanja a koja su primarno u interesu starješine policijske organizacije; Savjet je uvjeren da je  u profesionalnom interesu direktora Uprave policije, prije bilo kog drugog, da bude blagovremeno obaviješten o razlozima zašto se unutar istog organa u sklopu kojeg je i Uprava policije (MUP), već mjesecima, bez obrazloženja, odugovlači i ne donosi zaključak o pokretanju disciplinskog postupka protiv Vučinića; Za Savjet je bilo interesantno zašto v.d. direktora Uprave policije ne interesuju razlozi zašto se, u profesionalnom smislu, predmet protiv Vučinića ne tretira isto kao i slučaj policijskih službenika M.V, M.S, V.M i S.F. i zašto bi se, iz bilo kojeg razloga, tolerisalo neravnopravno tretiranje policijskih službenika. 

Savjet za građansku kontrolu rada policije je saopštio da osnovano sumnja da je u pitanju odugovlačenje postupka kako bi se Miloš Vučinić, nakon krivične, eventulano oslobodio i svake disciplinske odgovornosti. Osnovanost ove sumnje potvrđuju službene radnje, i datumi kada su iste preduzimane, u slučaju grupe policijskih službenika (M.V. i ostali) - iz Interventnog voda CB Podgorica (slučaj tzv. kafe Bajica) - misli se na konsultovanje državnog tužioca, upućivanje predloga za pokretanje disciplinskog postupka, donošenje zaključka o pokretanju istog i rješenja o suspenziji - u odnosu na one, sa datumima, kada je riječ o slučaju Miloša Vučinića. Disciplinski tužilac se u prvom slučaju gotovo istog dana izjasnio o pokretanju disciplinskog postupka ( 21. i 22. 02. 2018) a Savjet se od 14.03. 2018 interesuje, bez uspjeha, zašto se Disciplinski tužilac MUP ne izjašnjava o predlogu za pokretanje postupka u slučaju Vučinića.

Savjet je u obraćanju direktoru Uprave policije saopštio i da vjeruje da na ove okolnosti ne utiče njegova eventualna privatna povezanost sa porodicom Vučinić i da ta relacija neće i ne može proizvesti bilo kakvo povoljnije tretiranje istog u u odnosu na inicirani postupak. 

Konačno, direktor policije je pozvan da sa više inicijative, dakle proaktivnije, i neposredno iskaže interesovanje kod nadležnih u MUP Crne Gore kako bi se saznalo sve oko činjenica na koje je ukazao Savjet. 

Savjet je i Direktorat MUP za poslove nadzora upoznao da se već mjesecima, bez uspjeha, interesuje za ishod iniciranog disciplinskog postupka protiv Miloša Vučinića, rukovodioca OB Cetinje. Nadležni Disciplinski tužilac MUP Crne Gore mjesecima nije donio zaključak o pokretanju postupka zbog teže povrede službene dužnosti. Imajući u vidu kako su u Upravi policije i MUP Crne Gore postupili u slučaju policijskih službenika M.V. i ostalih, posebno imajući kada su datirane preduzete radnje, Savjet je konstatovao da se, iz nepoznatih razloga, pristupa relativizaciji događaja i podnijetog predloga, sprovodi višemjesečna opstrukcija postupka i da je posrijedi, očigledan, različit tretman policijskih službenika. Savjet je pozvao generalnog direktora direktora za poslove nadzora da se zainteresuje iz kojih razloga se Disciplinski tužilac ne izjašnjava u konkretnom slučaju te da provjeri da li u konkretnom slučaju postaji namjera da se Vučinić oslobodi (nesporne, dokumentovane) odgovornosti.