SLUČAJ DR PETRAQ MILO: SEKTOR GRANIČNE POLICIJE RAZOTKRIO POKUŠAJ PRIKRIVANJA NEPROFESIONALNOG POSTUPANJA

SLUČAJ DR PETRAQ MILO: SEKTOR GRANIČNE POLICIJE RAZOTKRIO POKUŠAJ PRIKRIVANJA NEPROFESIONALNOG POSTUPANJA
21 Jun

SLUČAJ DR PETRAQ MILO: SEKTOR GRANIČNE POLICIJE RAZOTKRIO POKUŠAJ PRIKRIVANJA NEPROFESIONALNOG POSTUPANJA

Podgorica, 21. jun 2023. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije, po sopstvenoj inicijativi, provjerio je postupanje službenika Sektora granične policije ali i službenika Uprave policije nakon incidenta na graničnom prelazu Sukobin-Murićan, na crnogorsko-albanskoj granici i tim povodom je zatražio izjašnjenje direktora Uprave policije. 

Od tadašnjeg direktora Uprave policije, gospodina Zorana Brđanina, je zatraženo da se izjasni i o tome koje su tačno mjere i radnje preduzete u odnosu na ovaj incident za koji je inače Uprava policija saznala 15.01.2023. godine, da li je konsultovan nadležni tužilac i da li su policijski službenici koji se dovode u vezu sa očiglednim neprofesionalnim postupanjem prema dr Petraq Milu, univerzitetskom profesoru iz Tirane, do daljnjeg udaljeni iz službe.

Savjet je, već kod prvog razmatranja slučaja, ocijenio da snimak pokazuje očigledno neprofesionalno postupanje koje je, ne čekajući reakciju demokratske javnosti, Uprava policije samostalno trebala da prepozna, osudi i izvini se građaninu i javnosti, nezavisno od pokrenutih postupaka. 

Savjet je ocijenio da su policijski službenici u konkretnoj situaciji postupali neprofesionalno. Bez obzira na pozadinu incidenta i eventualno nezakonito ponašanje u saobraćaju osoba u privatnim motornim vozilima na koje su ukazali Uprava policije i prije nje, javno, predsjednik Vlade u tehničkom mandatu, ne opravda policijske službenike da postupaju neprimjereno i na način koji nije dostojan za službenike Uprave policije Crne Gore. 

Savjet javno pohvaljuje pristup Milutina Vasiljevića, v.d. pomoćnika direktora za Sektor granične policije, zato što je potpisao kao i policijske službenike lgora Kalezića i Darka Vasilijevića koji su pripremili informaciju koja nedvosmisleno prepoznaje i brojne propuste u postupanje policijskih službenika. Nedostatak dokumentacije i konkretnijih navoda o incidentu jasno ukazuju na namjeru policijskih službenika da prikriju incident za koji se ne bi ni saznalo da se na društvenim mrežama i u medijima nije pojavio snimak koji očigledno ukazuje na bahato i nekontrolisano postupanje policijskih službenika. 

Savjet je primjetio da je ovaj događaj, po brojnim elementima, sličan incidentu od 17. februara 2018. godine kada su službenici Interventne jedinice Stanice policije za javni red i mir CB Podgorica, u centru grada, neprofesionalno postupali ispred ugostiteljskog objekta “Bajica” - https://drive.google.com/file/d/15BhHf_uJREjR5y9GAmCXS38IKtnV7c42/view. Da nije postojao snimak njihovo kompromitovano i neprofesionalno postupanje ostalo bi nepoznato. I sada, nakon toliko godina, ponovo se ukazuje na upitni kvalitet policijske kulture. I dalje je prisutna neprimjerena i protivzakonita solidarnost. Nijedan službenik Granične policije nije prijavio kolegu koji je kritičnog dana neprimjereno postupao prema univerzitetskom profesoru iz Tirane.

Savjet ocjenjuje da je policijski službenik čiji je ponašanje dokumentovano na snimku trebao biti privremeno udaljen iz službe zato što dostupni dokazi jasno ukazuju na težu povredu službene dužnosti. Savjet je i ranije više puta ukazao da aktivnosti koje preduzimaju drugi nadležni organi, poput državnog tužilaštva, nemaju veze, ne utiču niti osporavaju potrebu i obavezu da se sprovedu i okončaju disciplinski postupci unutar Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). 

Savjet je ukazao Upravi policije i MUP da je potrebno povećati broj službenika Sektora granične policije koji govore i albanski jezik jer bi to značajno unaprijedilo kvalitet komunikacije i primjene policijskih ovlašćenja i doprinijelo bi povećanju povjerenja građana i boljim rezultatima policije.

Savjet je preporučio MUP da se postavi video nadzor i u unutrašnjosti objekta na navedenom graničnom prelazu kako bi se evidentiralo kompletno postupanje policije u kritičnim prilikama, dakle i spolja, ispred objekta i u njegovoj unutrašnosti, što će postupke kontrole učiniti vjerodostojnijim a Upravi policije pomoći u potvrđivanju kredibilnog i profesionalnog postupanja njenih službenika prema građanima.

Savjet je odlučio da ovaj slučaj nastavi da prati kroz svoje dalje programske aktivnosti.