SJEDNICA SAVJETA: RAZMOTRENE AKTUELNE POLICIJSKE AKTIVNOSTI

SJEDNICA SAVJETA: RAZMOTRENE AKTUELNE POLICIJSKE AKTIVNOSTI
01 Feb

SJEDNICA SAVJETA: RAZMOTRENE AKTUELNE POLICIJSKE AKTIVNOSTI

Podgorica, 1. februar 2020. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije održao je sjednicu u Skupštini Crne Gore posvećenu razmatranju aktuelnih policijskih aktivnosti.

Sjednicom je u prvom dijelu predsjedavao član Savjeta dr Branislav Radulović, zbog službenih obaveza predsjednika Savjeta mr Aleksandra Saše Zekovića u Sektoru granične policije, regionalni centar “Jug” u Baru.

U radu sjednice, po pozivu, su učestvovali načelnik Centra bezbjednosti (CB) Podgorica Milovan Pavićević i načelnik Odjeljenja bezbjednosti policije u CB Podgorica Darko Knežević.

Predstavnici CB Podgorica su odgovarali na brojna pitanja članova Savjeta u vezi sa postupanjem policije. 

Savjetu su pruženi detaljni odgovori i dostavljena službena dokumentacija koja uključuje: naredbu Osnovnog suda u Podgorici o pretresu, zapisnik o pretresanju stana i drugih prostorija, službenu zabilješku policijskih službenika koji su postupali prema građanki R.K. i zahtjev za vođenje prekršajnog postupka protiv R.K.

Predstanici CB Podgorica su predstavili činjenično stanje i informisali Savjet da će nastaviti  sa tužilačko-policijskim aktivnostima vezanih za događaj od 29.12.2019. godine. 

U vezi sa tim Savjet je izdao preporuku da se u nastavku aktivnosti, posebno onih koje uključuju pretres i hapšenja, pristupi njihovom dokumentovanju tj. audio-vizuelnom snimanju čime će se onemogućiti razližite interpretacije.  

Kada je riječ o zapisniku o pretresanju stana i drugih prostorija policija je informisala Savjet da na isti prigovor nijesu imala lica koja su prisustvovala pretresu - dva svjedoka i držalac stana. Savjet je od policije informisan da je držalac stana poučen o pravu na prisustvo advokata što je ista odbila kao i na mogućnost da sama pozove dva svoja svjedoka koja će prisustvovati pretresu stana, što je takođe odbijeno. 

Savjetu se pritužbom obratila građanka M.R. koja je ukazala na nedostatak senzibiliteta policijskih službenika u postupanju prema djeci. Taj predmet razmotren je na istoj sjednici.

U ime Savjeta, dana 31.01.2020, član Savjeta dr Vladimir Dobričanin je obišao troje djece porodice Knežević u Kliničkom centru Crne Gore. Podnositeljka pritužbe, ujna ove djece, dostavila je medicinsku dokumentaciju.

Savjet je preporučio Upravi policije da se u budućim aktivnostima koje uključuju i pretres prostorija u kojem se nalaze i djeca pokaže veći stepen senzibiliteta i tako izbjegnu posljedice kao u slučaju porodice Knežević. 

 Categories: SJEDNICE, KONTROLAPOLICIJE